Vrije uitloop helpt varkens uit de brand

Varkens in uitloop
Varkens die gewend zijn om buiten te komen, vluchten wél naar buiten tijdens een brand. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Stalbranden zijn een regelmatig voorkomende ramp. Een ramp met onvoorstelbaar veel slachtoffers, want varkens zijn moeilijk te redden in geval van brand. Ze zitten met tientallen tot duizenden in een dichte stal. Nooduitgangen zijn er voor de varkens niet. Het kan ook anders: met een vrije uitloop zijn varkens te redden.

Varkens in vee-industrie vrezen buitenlucht

De miljoenen varkens in de intensieve veehouderij hebben geen vrije uitloop. Deze dieren hebben geen idee dat er zoiets als buitenlucht bestaat. Sterker nog, omdat ze alleen de vertrouwde omgeving van hun krappe, betonnen hok kennen, vinden varkens het eng om zich buiten de stal te begeven. Een nare realiteit voor een dier dat van nature graag in het bos wroet. De angst om naar buiten te gaan is geen instinct van het varken, het is het resultaat van de manier waarop wij ze huisvesten in de vee-industrie. Het is triest dat wij dieren zo vervreemd hebben van hun natuurlijke gedrag. Het wordt helemaal tragisch bij een stalbrand: varkens een vluchtweg naar buiten aanbieden, blijkt vaak zinloos – de dieren komen op afschuwelijke wijze om het leven omdat ze de stal niet uit durven.

Stop de potdichte stallen

Iedereen is het erover eens dat het dierenleed veroorzaakt door stalbranden voorkomen moet worden. Helaas wordt vooral ingezet op betere brandpreventie. Dat is natuurlijk van belang, maar het zal nooit helemaal uit te sluiten zijn dat er een stalbrand uitbreekt. De enige échte oplossing is varkens niet langer op te sluiten in een potdichte stal.

Vrije uitloop geeft varkens een nooduitgang

Varkens die gewend zijn om buiten te komen, vluchten wél naar buiten tijdens een brand. We moeten varkens weer de kans geven om zich thuis te voelen in de buitenlucht. Dan zullen ze bij brand niet wanhopig proberen om terug te keren naar de vertrouwde omgeving van hun hok. Dat bleek wel toen er in 2016 brand uitbrak in de stal van de Livar kloostervarkens in Limburg. Deze dieren hebben een vrije uitloop naar buiten en voelen zich daar dus ook veilig. Alle 150 varkens in de stal konden gered worden door ze naar buiten te drijven.

Het grootste probleem met de stalbranden zit ’m in de slachtoffers. Om te voorkomen dat er slachtoffers vallen, is er meer nodig dan preventie. De manier waarop we varkens huisvesten, moet ook veranderen.

Vind jij ook dat alle varkens een vrije uitloop verdienen? Teken hier de varkensvlees-pledge!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.