Wanneer worden dieren beschermd tegen bloedhete transporten?

varkens met hittestress
De minister moet transporten verbieden bij temperaturen boven de 25°C. Boven die temperatuur hebben varkens hittestress. Foto: Eyes on Animals

Varkens zijn erg gevoelig voor warmte, bij een temperatuur boven de 25°C raken ze al snel oververhit. Deze zomer steeg het kwik maar liefst 31 dagen tot boven de 25°C, maar de transporten met varkens gingen gewoon door. En dat terwijl de Tweede Kamer de minister in april al verzocht om de maximale temperatuur voor diertransporten nog dit voorjaar te verlagen!

Belangen sector gaan voor dieren

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) adviseert om varkens, koeien, pluimvee en paarden niet te vervoeren bij temperaturen boven de 25°C. De Tweede Kamer heeft de minister gevraagd om dit advies nog vóór deze zomer over te nemen. Maar demissionair minister Adema wil eerst onderzoeken welke impact de nieuwe maximumtemperatuur voor diertransporten heeft op de sector. Die analyse had al vóór eind januari 2023 klaar moeten zijn, maar de sector kreeg uitstel tot september. Zo werden de dieren – ondanks de uitdrukkelijke wensen van de Tweede Kamer – ook deze zomer niet beschermd tegen de hitte. Daarnaast wil de minister de maximum temperatuur voor transporten niet verlagen naar 25°C, maar naar 30°C. Dat is voor de meeste dieren nog steeds veel te warm. Het is opnieuw pijnlijk duidelijk dat de minister meer oog heeft voor de belangen van de sector dan voor de dieren. Dat is onacceptabel!

Verbied veetransporten boven de 25°C

Varkens in Nood stuurt – samen met Eyes on Animals, Wakker Dier, World Animal Protection, CAS International, Vier Voeters, Compassion in World Farming, Caring Vets, Caring Farmers en Dier&Recht – een brandbrief naar demissionair minister Adema. In deze brief verzoeken we hem dringend om de bescherming van dieren op transport voorop te stellen in zijn besluitvorming, de adviezen van de EFSA op te volgen en transporten te verbieden bij temperaturen boven de 25°C!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.