Ondanks verbod: afbranden van biggenstaartjes gaat gewoon door

couperen biggenstaart

In de meeste Europese landen worden biggenstaarten nog steeds zonder verdoving afgebrand. Dit is al bijna 25 jaar verboden, maar het gebeurt nog steeds om te voorkomen dat varkens in elkaars staart bijten. Zonder staart ook geen staartbijten, is het idee. Een pijnlijke oplossing voor een probleem dat veroorzaakt wordt door ongeschikte stallen. Het is hoog tijd voor verandering!

Verbod op couperen

Biggenstaartjes afbranden, het zogenaamde couperen, is al in 1991 opgenomen in een Europese richtlijn. Die stelt dat couperen van staarten niet routinematig mag gebeuren. Toch zijn sindsdien alleen Finland en Zweden gestopt met couperen. In Nederland werd de richtlijn in 1996 omgezet in een wet. En nog steeds verliest 99 procent van de Nederlandse biggen hun krulstaart.

Amputatie zonder verdoving

Biggetjes worden al een paar dagen na hun geboorte gecoupeerd. Een deel van de staart wordt eraf gebrand met een gloeiende ijzerdraad, zonder verdoving of pijnstilling. Een afschuwelijke ingreep, want een biggenstaart heeft zenuwen tot in het puntje. Een onderzoeker van Wageningen stelt: “In feite snijd je een stukje ruggenmerg af.” Couperen is dan ook heel erg pijnlijk en dat merk je aan de biggen. Die schreeuwen het uit en proberen wanhopig te ontsnappen.  

Dieronvriendelijke ‘oplossing’ voor staartbijten

Het afbranden van biggenstaarten wordt in Nederland gedoogd als manier om staartbijten te voorkomen. Varkens in de intensieve veehouderij leven in krappe, kale hokken. Dat zorgt voor ernstige verveling en frustratie, want varkens hebben een sterke drang om hun omgeving te verkennen. Bij gebrek aan afleiding gaan ze uit pure frustratie in elkaars staart bijten.

De oplossing van de varkenssector? Alle staarten amputeren, zodat hokgenoten er niet in kunnen bijten. Zo bestrijden varkenshouders de symptomen van een gebrekkige huisvesting, zonder iets te doen aan de oorzaak. En dat terwijl je het staartbijten prima kunt voorkomen door de leefomgeving van varkens te verbeteren.

Het kan ook anders

Dat stoppen met couperen heel goed mogelijk is, laten de biologische en vijfsterren-varkensboeren wel zien. Deze varkenshouders zorgen voor een betere leefomgeving. Hun varkens hebben meer ruimte, kunnen spelen in het stro en mogen naar buiten. Verveling én staartbijten komen daar niet meer voor.

Nog tien jaar amputeren

Vanaf 2030 moet de gehele varkenssector stoppen met couperen, dat heeft minister Schouten afgesproken met de varkenssector. Varkens in Nood vindt deze einddatum veel te laat. Nóg 10 jaar doorgaan met het onnodig verminken van biggen is onacceptabel.

Stop de verkoop van goedkoop varkensvlees

Het is hoog tijd om na 25 jaar gedogen nu eindelijk eens voorgoed een einde te maken aan dit structurele biggenleed. Slagers en supermarkten moeten stoppen met de verkoop van goedkoop varkensvlees. Als consumenten 10 cent meer betalen voor een ons varkensvlees, dan kunnen varkenshouders hun stallen zo inrichten dat staartbijten niet meer voorkomt. Dan kunnen alle biggen voortaan hun krulstaartje behouden! Daar gaat Varkens in Nood actie voor voeren. Help je mee?

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.