Succes: Europees Parlement stemt voor kooiverbod!

Misstanden in slachthuizen
Met een verbod op kooien komt er in Europa eindelijk een einde aan de kraamkooien voor zeugen.

Geweldig nieuws: het Europees Parlement heeft gisteren gestemd voor een verbod op kooien in de vee-industrie! Met deze steun van het Parlement komt een Europees kooiverbod weer een stap dichterbij. Op naar de volgende hindernis: het oordeel van de Europese Commissie.

Overweldigende meerderheid

Maar liefst 558 leden van het Europees Parlement stemden vóór een einde aan het gebruik van kooien, slechts 37 parlementariërs stemden tegen. Een enorme meerderheid spreekt zich dus uit tegen het opsluiten van dieren in krappe kooien. Moedervarkens opgesloten in kraamkooien, konijnen die hun leven slijten in kale kooien – dit soort horrorpraktijken moeten wat het Europees Parlement betreft stoppen.

Steun nodig voor ruimere stallen

Een kooiverbod dwingt veehouders om hun stallen aan te passen. Een grote investering, die niet voor alle boeren even haalbaar zal zijn. Het Europees Parlement vraagt daarom voldoende financiële steun om een kooiverbod mogelijk te maken. Het verbeteren van dierenwelzijn in de vee-industrie mag best wat geld kosten. Daarom moet ook goedkoper vlees uit landen zonder kooiverbod geweerd worden. Dierlijke producten uit kooien zijn niet meer welkom in de Europese Unie.

Europese Commissie moet reageren

Het is nu aan de Europese Commissie om te reageren op het advies van het Parlement. Die Commissie is de partij die het kooiverbod waar kan maken. De brede steun vanuit het Parlement geeft goede hoop op het oordeel van de Commissie. Bovendien hebben al meerdere commissarissen hun steun uitgesproken voor het beëindigen van kooihuisvesting. De officiële reactie van de Europese Commissie wordt verwacht op 30 juni.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond het Europese verbod op kooien? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.