Juridische strijd moet einde maken aan kraamkooi

zeug in kraamkooi
De kraamkooi is een verboden en onnodige schending van dierenwelzijn.

Volgens de Nederlandse wet mogen dieren niet lijden door een gebrek aan bewegingsruimte. Niet ‘zonder reden’ tenminste. Toch worden vrijwel alle moedervarkens na iedere zwangerschap wekenlang opgesloten in een krappe kraamkooi, met veel stress tot gevolg. Varkens in Nood start een juridische procedure om zo snel mogelijk een einde te maken aan de kraamkooi.

Kraamkooi veroorzaakt dierenleed

In een kraamkooi kan een zeug geen stap verzetten; ze kan zich zelfs wekenlang niet eens omdraaien. Ze heeft niet de mogelijkheid om voor haar biggen te zorgen. De stress is enorm. De kraamkooi is dus een duidelijk voorbeeld van lijden door een gebrek aan ruimte. Volgens de Nederlandse wet mag dit alleen als het opsluiten van de dieren een ‘goede reden’ heeft. De zogenaamde reden voor de kraamkooi is het beschermen van biggen. In een klein hok waarin de zeug samen met zo’n 14 biggen gehouden wordt, bestaat de kans dat de zeug per ongeluk op haar biggen gaat liggen. De kraamkooi zou dit moeten voorkomen. Maar klopt dat wel?

Kraamkooi is onnodig

Fitte, gezonde biggen hebben geen kraamkooi nodig om beschermd te worden. Zeker niet als ze genoeg ruimte in het hok krijgen om hun moeder te ontwijken. Het probleem dat de kraamkooi ‘oplost’ is het gevolg van het steeds grotere aantal biggen die zeugen tegenwoordig per keer krijgen. Hierdoor komen er steeds meer biggen samen in een hok. Veel van de biggen zijn ook nog eens zwakker omdat een zeug simpelweg niet in staat is om zoveel biggen te voeden. Dit probleem is gecreëerd door mensen, maar de dieren moeten het ontgelden.

Kraamkooi is overtreding

Wetenschappelijk onderzoek toont al jaren aan dat áls de kraamkooi de biggen al beschermt, dit alleen geldt voor de eerste drie dagen na de geboorte. De biggen zijn dan nog zo klein en zwak, dat ze niet altijd snel genoeg aan de kant gaan als de zeug gaat liggen. Na drie dagen heeft de kraamkooi geen enkel nut meer. Een zeug daarna nog bijna vijf weken opsluiten, gebeurt dus zonder goede reden en is daarmee een overtreding van de Nederlandse wet.

Verbod moet er komen

Varkens in Nood start een juridische procedure tegen de kraamkooi. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze afschuwelijke praktijk. Er is een Europees verbod op komst: de geleidelijke afschaffing van kraamkooien zal – op zijn vroegst – beginnen in 2027. Wij willen er zeker van zijn dat dit verbod er ook echt komt en niet wordt uitgesteld. Het is van groot belang dat we de kraamkooi in Nederland zien voor wat het is: een verboden en onnodige schending van dierenwelzijn. 

Via een handhavingsverzoek hebben wij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd om de kraamkooi te erkennen als een overtreding van de wet. De NVWA vindt echter dat de kraamkooi een redelijk doel dient, namelijk het beschermen van biggen. Varkens in Nood gaat in beroep tegen deze uitspraak.

Wil je op de hoogte blijven van onze strijd tegen kraamkooien? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.