Akkervarken verhuurt varkens voor 'grondbewerking'

Akkervarkens aan het werk

Varkens verhuren als ‘grondbewerkers’ voor natuurbeheer en onkruidbestrijding? Vijfsterren-varkensboer Claudia van der Laan begon drie jaar geleden met het verhuren van varkens. Het is een groot succes!

Akkervarken

Claudia en haar compagnon Willem van Hempen startten in 2015 hun bedrijf ‘Akkervarken’ in het Drentse Valthermond. Na lang onderzoek kozen ze voor drie verschillende varkensrassen: de Duroc, de Berkshire en het Husumer varken. Die rassen zijn geselecteerd op het vlees en hun inzet voor grondbewerking. Inmiddels lopen hun varkens op vijftien wisselende locaties in Drenthe en Groningen.

Varkens te huur

Akkervarken blijkt een gat in de markt. Er is zoveel vraag naar de varkens dat deze het hele jaar door ‘op locatie’ staan. Op de bedrijfslocatie in Valthermond staan alleen nog de zeugen die op het punt staan om te biggen. Gespeende biggen blijven nog één tot twee maanden in Valthermond voordat ze verhuizen naar hun nieuwe werkplek.

Onkruidbestrijding

De varkens vormen een uitkomst bij de bestrijding van invasieve exoten als de Japanse duizendknoop en de berenklauw. Het kan soms jaren duren voordat die volledig het veld hebben geruimd. Vooral voor de berenklauw moeten varkens diep wroeten. Op grote percelen van twintig hectare worden de varkens langdurig geplaatst. Gemeentes Borger Odoorn en Emmen maken al jaren met veel succes gebruik van de varkens; de berenklauw is daar volledig verdwenen.

Particulieren en boeren

Naast gemeentes verhuren Claudia en Willem ook varkens aan particulieren en boeren die hun grond willen schoonmaken of hun gras willen maaien. Claudia: “Varkens zijn bijvoorbeeld heel geschikt om het gras weg te halen onder zonnepanelen. Een varken kan onder lage stellages waar een schaap of geit niet kan komen.”

Arbeidsintensief

De varkens nemen een hoop werk uit handen van lokale boeren. De grond wordt licht omgewoeld zonder grote gaten te maken, daarnaast wordt de bodem ook meteen bemest. Het lijkt misschien eenvoudig maar de verzorging van de varkens is wel degelijk arbeidsintensief. De gezondheid van alle varkens wordt dagelijks gecontroleerd en waar nodig, worden de varkens bijgevoerd. Ook moet elke locatie worden voorzien van een omheining, een schuilhut, water en een modderpoel. Die vele uren hebben Claudia en Willen er graag voor over, voor hen staat het werkplezier voorop!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.