Slachthuis Gosschalk gestraft voor dierenmishandeling

Mishandelingen in slachthuis Gosschalk
In 2021 onthulde onze undercoveractie ernstige dierenmishandeling bij Gosschalk. Nu wordt het slachthuis eindelijk gestraft. Foto: Varkens in Nood

Groot nieuws: horrorslachthuis Gosschalk krijgt een boete van 15.000 euro voor het mishandelen van varkens en runderen. Varkens in Nood maakte in 2021 undercoverbeelden in het slachthuis en onthulde de verschrikkelijke overtredingen.

Varkens geschopt en geslagen

De undercoverbeelden laten ernstige dierenmishandelingen zien. Varkens en koeien worden hardhandig opgejaagd met stroomstoten. Dieren die door angst en uitputting geen stap meer kunnen zetten, worden geschopt, geslagen of voortgesleept aan hun oren. Varkens in Nood deed aangifte tegen het slachthuis bij het Openbaar Ministerie (OM), wat leidde tot een strafrechtelijk onderzoek. Nu wordt Gosschalk eindelijk gestraft.

Slachthuis is verantwoordelijk

Het is een belangrijk én uniek dat een slachthuis wordt veroordeeld voor dierenmishandeling. Het OM vindt dat Gosschalk als bedrijf verantwoordelijk is voor de overtredingen rondom de slacht. De dieren moesten zo snel mogelijk worden opgedreven en gedood, zonder aandacht voor hun welzijn. Helaas krijgt de leidinggevende van Gosschalk geen straf. Hoewel hij verantwoordelijk is voor de gang van zaken binnen het slachthuis, vindt het OM dat hij al genoeg is gestraft. Na de onthulling van de undercoverbeelden moest hij zijn rol in het bedrijf opgeven, verloor Gosschalk veel grote klanten en ging het familiebedrijf uiteindelijk failliet. Het slachthuis is inmiddels verkocht, de nieuwe eigenaar draait op voor de boete.

Boete valt tegen

Die boete van 15.000 euro is helaas schrijnend laag, vooral in verhouding tot de enorme hoeveelheid dieren die hebben geleden in het slachthuis. Gosschalk slachtte 10.000 varkens en 600 runderen per week. Onze aangifte bleef beperkt tot de periode van drie weken, waarin we de dagelijkse mishandeling van dieren konden bewijzen met onze beelden. De werkelijke omvang van de mishandelingen is zeer waarschijnlijk aanzienlijk groter.

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.