Weg met de kraamkooi!

Hoe we stapsgewijs richting verbod gaan 

Varkens in Nood won een belangrijke rechtszaak tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De rechter oordeelt dat het gebruik van kraamkooien in strijd is met de wet. Deze uitspraak is een enorme doorbraak voor moedervarkens in de vee-industrie. Maar daarmee is de strijd nog niet voorbij. We zetten alles op alles om definitief een einde te maken aan het gebruik van de kraamkooi!

Wat is een kraamkooi? 

Vanaf 1 week voor de bevalling tot 4 weken erna wordt een moedervarken opgesloten in een smalle metalen kooi. Ze kan zich niet omdraaien, alleen maar liggen, zitten of staan. Eten, slapen en ontlasten; alles gebeurt in die kooi. Haar biggetjes kunnen melk bij haar drinken, maar ze kan zelf niet naar hen toe. Elk jaar leeft ze 3 maanden lang onder deze beklemmende omstandigheden.

Varkenshouders zeggen dat de kraamkooi nodig is om te voorkomen dat een zeug op haar biggen gaat liggen. Maar gezonde biggen zijn prima in staat om zelf aan de kant te gaan. Het echte probleem is het fokbeleid: zeugen krijgen steeds meer biggen per zwangerschap, gemiddeld wel 16 tegelijk. Dat is veel te veel om zelf te voeden. Veel van die biggen worden al verzwakt geboren. De zwakte van deze biggen is nu het excuus voor de kraamkooi, maar minder biggen en meer ruimte is de echte oplossing.

Wat zegt de wet? 

Volgens de wet mag je dieren niet onnodig beperken in hun bewegingsvrijheid. Dat mag alleen als daar een goede reden voor is, en die reden ontbreekt volledig bij de kraamkooi. Daarom vroegen we de inspectiedienst NVWA in 2021 om op te treden tegen het gebruik van de kraamkooi. Maar de NVWA weigerde om in actie te komen. Volgens hen is de kooi nodig om biggensterfte te voorkomen. 

Wat zegt de rechter?

Wij namen daar geen genoegen mee en stapten naar de rechter. Tijdens de zitting op 11 juli 2024 erkende de NVWA dat de kraamkooi inderdaad dierenleed veroorzaakt. Maar de inspectiedienst kon daarbij niet aantonen dat de kooi echt nodig is. 

Op 27 augustus 2024 geeft de rechter ons gelijk: het langdurig gebruik van de kraamkooi is in strijd met de wet. De minister van Landbouw moet nu opnieuw onderzoek doen naar de noodzaak van het gebruik. 

De strijd is nog niet gestreden

In 2021 beloofde de Europese Commissie een Europees verbod op kraamkooien in te voeren. Maar de vleeslobby probeert dit verbod uit te stellen of af te zwakken. Want met een kraamkooi, kunnen ze meer varkens op minder ruimte houden. En dat levert meer geld op. Dierenwelzijn is daarbij ondergeschikt. 

Maar niet voor ons. Deze uitspraak is een mijlpaal, maar geen eindpunt. We blijven doorvechten tot geen enkel moedervarken meer vastzit in een kooi.

Samen zetten we door

Rechtszaken zoals deze kosten veel tijd, inzet en vasthoudendheid. Maar ze zorgen voor beweging. Dankzij deze uitspraak staan moedervarkens er sterker voor dan ooit. En dankzij de steun van betrokken mensen kunnen we daarmee doorgaan. Tot de kraamkooi echt verleden tijd is. 

Wil jij daar ook aan bijdragen? Je helpt enorm door onze acties te volgen of ons werk te steunen met een vaste of eenmalige donatie. Zo zorgen we samen voor verandering!