Opnieuw mishandelingen met tasers bij varkenstransporten

Opnieuw mishandelingen met tasers bij varkenstransporten

Nieuw onderzoek van Varkens in Nood toont aan dat varkens bij transporten nog steeds worden mishandeld met stroomstoten. De dierenrechtenorganisatie maakte recent opnames bij meerdere transporteurs. Varkens in Nood roept de minister van Landbouw in een brandbrief op om het aangekondigde verbod op tasers onmiddellijk in te laten gaan. Daarnaast doet de organisatie aangifte van dierenmishandeling.

De beelden zijn in mei 2024 gemaakt met behulp van een drone. Er is bij meerdere transporteurs gefilmd tijdens het opdrijven van varkens uit de stal naar de vrachtwagen. Alle gefilmde personen maken daarbij voortdurend gebruik van stroomstootapparaten. Op de beelden is te zien hoe er willekeurig stroomstoten worden uitgedeeld aan varkens die geen kant op kunnen. Sommige dieren krijgen meerdere schokken achter elkaar. Ook krijgen varkens regelmatig stroomstoten op het hoofd, de nek, de rug en de flanken. Stuk voor stuk overtredingen die in 2022 ook al werden vastgelegd op undercoverbeelden van Varkens in Nood.

Haast maken met verbod

Varkens in Nood roept de huidige en de nieuwe minister van LNV in een brandbrief op om het beloofde verbod op stroomstootapparatuur zo snel mogelijk in werking te laten treden, en per direct te starten met controles en strenge handhaving. Het verbod werd direct na het onderzoek uit 2022 beloofd, maar is tot nu toe nog niet van kracht. Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood: “Er is snel een wettelijk verbod nodig om een einde te maken aan al het gebruik van tasers. Elke dag zonder verbod worden er varkens mishandeld met pijnlijke stroomstoten.”

Boetes NVWA zonder effect

Twee van de gefilmde transporteurs hebben – op basis van de beelden uit 2022 – begin dit jaar nog een boete gekregen van de NVWA voor het mishandelen van varkens met tasers. Varkens in Nood doet nu aangifte van dierenmishandeling tegen deze transporteurs. Schouten: “De bestuurlijke boetes van de NVWA hebben duidelijk geen enkel effect op deze transporteurs. Ze moeten strafrechtelijk worden vervolgd voor dierenmishandeling.”

Deel deze pagina