6 miljoen biggen sterven nog voor de slacht | Varkens in Nood
Laat biggetjes niet creperen

60.676 mensen hebben getekend!

0
60.000

Ja, ik teken nu tegen massale biggensterfte in de vee-industrie!

Biggetjes verdienen, net als alle jonge dieren, een onbezorgd leven bij de moeder. Maar in de vee-industrie is hiervoor geen plaats. In 2015 stierf een recordaantal van 6 miljoen biggen nog voor de slacht.

Er moet nú iets gebeuren. De overheid moet een maximum stellen aan het aantal biggen per zeug en controleren op zieke, gewonde en dode dieren. Ook moeten er richtlijnen komen voor het op een humane wijze euthanaseren van varkens die niet meer te redden zijn.

Lees hier de volledige petitietekst

Deze actie is afgelopen op woensdag 27 april 2016 om 18.30 uur. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

De petitie is op donderdag 28 april aangeboden aan de commissie voor Economische Zaken en Landbouw in Den Haag.

Meer doen voor de biggetjes?

Word donateur

6 miljoen biggen sterven nog voor de slacht

6 miljoen varkens per jaar sterven nog voor de slacht. Nog nooit was de biggensterfte zo hoog. Deze vaak jonge biggetjes liggen soms uren of dagenlang te creperen totdat de boer ze vindt. Dan worden ze soms doodgeslagen, maar één klap is niet altijd fataal.

Deze hoge sterfte komt doordat moedervarkens door doorfokken inmiddels meer dan 30 biggetjes per jaar krijgen. Dat zijn er ongeveer 6 keer zo veel als in de natuur. Door de toename is het gemiddelde geboortegewicht van de biggen gaandeweg afgenomen en zijn de biggen zwakker en kwetsbaarder geworden. Deze biggen worden snel ziek, raken eerder onderkoeld of gewond en hebben een grotere kans om te verhongeren.

Als een varkenshouder een zwak of ziek biggetje opmerkt dan wordt het biggetje vaak eerst in een apart hok gelegd om te kijken of ze uit zichzelf herstellen. Daar liggen ze soms uren of dagenlang te creperen. Vaak worden zwakke biggen door de boer gedood, bijvoorbeeld door ze tegen de muur van het kraamhok aan te slaan. Dit gaat vaak fout, waardoor het biggetje zwaar gewond bovenop zijn dode broertjes en zusjes belandt en alsnog een pijnlijke dood sterft.

Campagnenieuws

Kraamhuis

Varkens in Nood in gesprek met welzijnsonderzoeker Herman Vermeer: is meer varkenswelzijn in Nederland een utopie of realiteit?

Lees verder...

Dood biggetje

Duitsland blijft bij het besluit dat de omstreden varkensboer Adriaan Straathof niet meer welkom is. Het hooggerechtshof van de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt bevestigde eerder deze week het beroepsverbod dat Straathof in 2014 kreeg opgelegd.

Lees verder...

Het fokken van zeugen op een steeds grotere productie van nageslacht leidt tot lichtere biggen die een veel grotere kans hebben om te sterven. Die conclusie heeft een groep varkensdierenartsen getrokken op een congres in Dublin waar onder meer geboortegewicht werd besproken.

Lees verder...

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2016 Varkens in Nood