Geef varkens deze Sinterklaas een ruif vol stro cadeau!

Geef varkens deze Sinterklaas een ruif vol stro cadeau!

Voor varkens in de vee-industrie is het leven vreselijk saai. Deze intelligente dieren houden van wroeten en onderzoeken maar in de kale stallen is niets te doen. Deze maand kun jij hun leven wat opvrolijken! Varkens in Nood start een crowdfunding om tijdens Sinterklaas stroruiven cadeau te doen aan varkens in de vee-industrie. Help je mee?

Varkens willen wroeten

Het staat al meer dan 25 jaar in de Nederlandse wet: varkens hebben recht op afleidingsmateriaal. Het zijn pientere, nieuwsgierige dieren die niets liever doen dan al wroetend en snuffelend hun omgeving verkennen. Daar ben je snel klaar mee in een kaal hok. Varkens die zich vervelen, gaan uit frustratie vaak in elkaars staarten bijten, met verwondingen en ontstekingen tot gevolg.

Ketting of bal is niet genoeg

Veel varkenshouders geven hun varkens een ijzeren ketting met een balletje of plastic pijp om mee te spelen. Daar zijn de slimme varkens al snel op uitgekeken. Bovendien kun je met een ketting niet wroeten. Gelukkig zijn er, op aandringen van Varkens in Nood, sinds vorig jaar strengere regels voor het afleidingsmateriaal in varkensstallen. Volgens deze regels moeten varkens in hun stal kunnen kauwen, wroeten en onderzoeken.

Een flinke lading stro is veruit de beste manier om een gangbare stal leuker te maken voor de varkens. Dat gebeurt helaas weinig, omdat grote hoeveelheden stro verstoppingen kunnen veroorzaken in de mestput onder de stalvloer.

Stro in een ruif

Stro verstrekken via een ruif is echter ook een prima optie waar varkens bovendien langdurig plezier aan beleven. Ze moeten moeite doen om het stro uit de ruif te krijgen door eraan te trekken en te schudden. Stro dat uit de ruif valt, geeft hokgenootjes de kans om te spelen en te kauwen. Zo wordt het al snel een gezellige bezigheid voor de hele groep! Ook gaat er zo maar weinig stro verloren, waardoor de boer geen problemen krijgt met de mestput.

Donatie ruif en stro

Doneer een stroruif

Samen maken we een einde aan de verveling in Nederlandse varkensstallen! Door varkenshouders gratis kennis te laten maken met de voordelen van de stroruif, hopen we dat ze stro als afleidingsmateriaal zullen blijven gebruiken. Deze Sinterklaas laten we de varkens onderzoeken, wroeten en spelen!

Doe je mee?

 

Deze campagne is afgelopen.

Meer doen voor de varkens?

Doneer nu

Deel deze campagne