Stop oververhitte varkenstransporten

Gesloten

Stop oververhitte varkenstransporten

Op 5 september 2023 hebben we onze brandbrief naar demissionair minister Adema gestuurd. De boodschap is duidelijk: maak een einde aan oververhitte transporten! Aan de 27.105 ondertekenaars: dank jullie wel!

27.10530.000

27.105

Warme zomerdagen zijn een bron van ellende voor varkens. De dieren kunnen niet zweten en zijn daarom extra gevoelig voor warmte. Transporten op hete dagen zijn dan ook een helse lijdensweg. De varkens worden dicht op elkaar gepropt in bloedhete vrachtwagens. Er is geen ruimte, geen verkoeling en vaak zelfs geen drinkwater. Hijgend en trillend komen ze aan bij het slachthuis, regelmatig bezwijken de dieren onderweg al aan de hitte. Dat moet stoppen!

Helse rit naar het slachthuis

Elke dag worden er in Nederland zo’n 40.000 varkens vervoerd naar een slachthuis. Tijdens de hete zomermaanden gaan die transporten gewoon door. Het vervoer van levende dieren is in Nederland pas verboden bij temperaturen boven de 35 graden. Dat is veel te laat; varkens hebben al last van de warmte bij 22 graden. 

Oververhitte varkens in vrachtwagens

Varkens zijn niet voor niets zo gevoelig voor hoge temperaturen. Ze konden al niet zweten maar door jarenlang fokken op massa hebben varkens in de vee-industrie een groot, log lijf dat moeilijk afkoelt. In de natuur zoeken varkens op warme dagen afkoeling in een modderpoel, drinken ze veel water en zoeken ze een rustig plekje in de schaduw. Maar dat gaat niet in een volle vrachtwagen. Het gevolg? Zwaar hijgende, rood aangelopen varkens, die steeds verder oververhit raken.

Strengere wetgeving noodzakelijk

Er moet zo snel mogelijk strengere wetgeving komen die varkens op warme dagen beter beschermd tegen hittestress. Samen met Eyes on Animals, Wakker Dier, World Animal Protection, CAS International, VIER VOETERS, Compassion in World Farming, Caring Vets, Caring Farmers en Dier&Recht sturen wij een brandbrief aan demissionair minister Adema.

Om de brief nog meer kracht bij te zetten, hebben de varkens ook jouw hulp nodig. Zet jij ook jouw handtekening? 

Deel deze campagne
Gesloten

Ja, ik onderteken de brandbrief!

Ik roep demissionair minister Adema op om varkens beter te beschermen tegen de hitte.

Statusbericht


Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de varkens?
Doneer nu!
Deel deze campagne