Varkens wachten al 28 jaar op goed afleidingsmateriaal

Varkens wachten al 28 jaar op goed afleidingsmateriaal

Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. De vee-industrie weigert structureel om in die behoefte te voorzien - terwijl dat toch al sinds 1991 verplicht is!

Geen stro, maar een metalen ketting

Varkens horen afleidingsmateriaal tot hun beschikking te hebben: spul om in te wroeten, op te kauwen en te verkennen. Helaas: in hun betonnen stal tref je geen stro of hooi aan, maar een metalen ketting met een harde plastic bal, of een stukje pvc. De varkens worden gek van verveling... en gaan in elkaars krulstaarten bijten. Om dat te voorkomen, wordt de staart er bij jonge biggen afgebrand. Onverdoofd.

Nederland overtreedt de Europese wet

Volgens de Europese wet moet er wroetbaar, bijtbaar, eetbaar en afbreekbaar afleidingsmateriaal aanwezig zijn in de stallen. Maar Nederland weigert daarop toe te zien. Europa heeft Nederland hiervoor al diverse keren op de vingers getikt - zoals je kunt zien op de tijdlijn.

Nog dit jaar actie nodig!

Wij voeren al jaren actie voor goed afleidingsmateriaal en het behoud van varkensstaartjes. En nu, in 2018, is er nieuwe hoop: Europa voert de druk op. Met Europa’s hete adem in de nek kán de Nederlandse overheid bijna niet anders dan ingrijpen. Maar meer maatschappelijke druk is nodig!

Brandbrief aan minister Schouten

Varkens in Nood stuurt minister Schouten een brandbrief: nog in 2018 moet er geschikt afleidingsmateriaal komen voor alle varkens! En de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet eindelijk gaan handhaven.

Wij gaan er keihard voor knokken, maar de varkens hebben ook jouw hulp hard nodig!
Help je mee?

JA, ik help de varkens!

Deel deze campagne
Deel deze campagne