slachthuis

30.468 mensen hebben getekend!

0
30.000

Ja, ik teken voor verplicht cameratoezicht in slachthuizen!

Al jarenlang vinden er onder toeziend oog van de NVWA ernstige misstanden plaats. Ik vind dit onacceptabel. Ik eis verplicht, permanent en transparant cameratoezicht in alle slachthuizen op de gehele slachtlijn!

Lees hier de volledige petitietekst

Deze petitie is gesloten op donderdag 6 september. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

Meer doen voor de varkens?

Word donateur

Verplicht cameratoezicht in Nederlandse slachthuizen!

Varkens die gillend verdrinken in gloeiend heet water, kalveren en schapen die levend worden gevild. De overheid en de vleessector claimden dat zulke gruwelpraktijken niet voorkomen in Nederlandse slachthuizen. Dat was een leugen, zo blijkt uit een reportage van RTL Nieuws op basis van opgevraagde inspectierapporten van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Wantoestanden
Dieren bij wie de keel niet goed wordt doorgesneden, belanden bij bewustzijn in gloeiend heet water of op de werktafel van de viller. Dit soort afschuwelijke taferelen behoren bij veel slachthuizen tot de dagelijkse praktijk.

Misstanden onder toeziend oog van de NVWA
Al jarenlang vinden er onder toeziend oog van de NVWA ernstige misstanden plaats in slachthuizen. Inspecteurs van de NVWA die intern misstanden melden, worden structureel monddood gemaakt.

Economische belangen
De NVWA vindt het bovendien wel meevallen met het dierenleed. In reactie op de RTL nieuwsreportage stelt een NVWA-woordvoerder dat een slachthuis het “wel heel bont moet maken” wil de NVWA tot sluiting overgaan. Blijkbaar is het koken en villen van levende dieren nog niet bont genoeg. De NVWA weigert ook om de namen vrij te geven van de slachthuizen die beboet zijn voor overtredingen. De inspectiedienst vindt de economische belangen zwaarder wegen dan transparantie en dierenwelzijn.

Vrijwillig cameratoezicht is niet genoeg
Varkens in Nood strijdt al jaren voor het verplicht stellen van cameratoezicht in Nederlandse slachthuizen. Mede hierdoor heeft (toenmalig) staatssecretaris Van Dam vorig jaar afspraken gemaakt met enkele grote slachthuizen over vrijwillig cameratoezicht. Dat toezicht er (verrassing!) nooit gekomen, en kan wat ons betreft ook niet plaatsvinden op vrijwillige basis. 

Verplicht cameratoezicht
Varkens in Nood eist verplicht, permanent en transparant cameratoezicht op de gehele slachtlijn! De camerabeelden moeten gecontroleerd kunnen worden, niet alleen door de NVWA maar vooral ook door onafhankelijke partijen. Pas als de beelden vrij toegankelijk zijn via een livestream op de website van de slachterijen – mét geluid – kunnen we samen een einde maken aan deze schrijnende misstanden!

Teken de petitie!
Vind jij ook dat alle slachthuizen verplicht cameratoezicht moeten krijgen? Teken nu de petitie en maak samen met ons een einde aan de gruwelijke wanpraktijken in slachthuizen!

Campagnenieuws

Varkens ondervinden veel stress op transport naar het slachthuis. Door ze op het bedrijf zelf te slachten wordt veel leed bespaard. Bionext en Innohow bouwen daarom een mobiel varkensslachthuis. Het eerste van Nederland. Maar er is nog geld nodig.

Lees verder...

aanbieden van de petitie

Op donderdag 6 september overhandigden wij onze petitie voor verplicht en transparant cameratoezicht in slachthuizen aan leden van de Tweede Kamer. 

Lees verder...

Varkens op transport

Er komt vrijwillig cameratoezicht in Nederlandse slachthuizen. Dit heeft staatssecretaris Van Dam met de sector afgesproken. De camera’s zullen alle handelingen met levende dieren vastleggen. 

Lees verder...

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood