Aantal namen in de krant:
5.066 namen
5.500

Laat varkens lekker zwijnen!

Op dierendag bestaat Varkens in Nood 25 jaar. Geen reden voor een feestje, maar voor actie! Want de bio-industrie bestaat nog steeds en dat moet stoppen. Help je mee?

De gruwelijke beelden uit 1997 staan velen nog op het netvlies gebrand. Elf miljoen varkens werden afgemaakt na een uitbraak van varkenspest. De dode lichamen werden met grote grijpers in containers gedumpt.

Schrijver J.J. Voskuil en jurist Hans Baaij plaatsten een grote protestadvertentie in de krant: Stop de bio-industrie! Alle mensen die doneerden, werden genoemd in de advertentie. Duizenden mensen deden mee en Varkens in Nood was geboren.

Dieren zijn geen producten

Sindsdien is er wel wat verbeterd voor de dieren. Maar de bio-industrie bestaat nog steeds. Terwijl de meeste mensen zeggen een verbod te willen op de intensieve veehouderij, houden ze de uitbuiting van dieren deels zelf in stand door goedkoop vlees en zuivel te kopen.

Doe mee! #voormijgeenbioindustrie

Op dierendag plaatsen we, net als 25 jaar geleden, in diverse kranten een grote advertentie. Doneer je nu 10 euro, dan komt jouw naam (als je wilt) daarbij te staan. Laat de wereld weten: voor mij geen bio-industrie!

Inspireer anderen en maak een vuist tegen de bio-industrie! Laat varkens lekker zwijnen.

Bekijk hier de tekst van de advertentie

Varkens in Nood droomt van een wereld zonder slachthuizen. Tot het zover is, strijden we voor een leven dat bij dieren past. Zonder pijn, opsluiting en verveling.

Deel deze pagina
Liever zelf overmaken? Dat kan naar IBAN: NL49 TRIO 0212 1888 87. Vermeld bij het betalingskenmerk hoe je je naam in de krant wilt.
Deel deze pagina

4 oktober 2022

Een brief aan alle Nederlanders

Wij zijn het over één ding eens: dieren moet je met respect behandelen.
Sla een kinderboek open en je ziet varkens kwispelen, kalfjes grazen, en kippen scharrelen over het erf. Zo zien we de boerderij het liefst. Dit is ons beeld als we een glas melk drinken of een plakje ham op ons brood leggen.

Maar we houden onszelf voor de gek.
Vrijwel al ons vlees en al onze zuivel komt uit de bio-industrie: het tegenovergestelde van de onschuldige boerderij. Die vrolijke krulstaart wordt bij 99 procent van alle varkens afgeknipt. Kalfjes en biggen leven op beton en komen nooit buiten. Miljoenen kippen zitten opgesloten in megastallen. ‘Ik koop alleen goed vlees’, zeggen we. Ondertussen ligt de bio-industrie op ons bord, rechtstreeks afkomstig van keurslager en supermarkt.

Het goede nieuws: er hangt verandering in de lucht.
Uit onderzoek na onderzoek blijkt dat Nederlanders klaar zijn voor een omslag. Zestig procent wil een verbod op de intensieve veehouderij. Vega is niet meer raar maar lekker. Het aanbod vlees- en zuivelvervangers groeit met de dag. Steeds meer boeren willen weer een boerderij, in plaats van een dierenfabriek.

Laten we vandaag, op dierendag 2022, de volgende stap zetten.

Dierwaardig Nederland is binnen handbereik. Kop uit het zand en schouders eronder. Wie doet er mee?

Samen kunnen we dit. We maken een eind aan de bio-industrie.

Namens vele ondertekenaars,

Varkens in Nood

Opgericht op 4 oktober 1997