Weekend van het Varken 2023

Weekend van het Varken 2023

Kom zaterdag 9 september krulstaarten kieken!

Op zaterdag 9 september ben je van harte welkom bij acht vijfsterren-varkensboeren, waar je varkens kunt zien met een krulstaart. Is dat zo bijzonder? Jazeker, want in Nederland behoudt slechts 1% van alle varkens de kenmerkende krulstaart. Bij de overige 99% wordt de staart op jonge leeftijd afgebrand.

Varkens in de vee-industrie hebben een ellendig leven in krappe, betonnen hokken. Uit verveling en frustratie bijten de dieren in elkaars staarten. Om dat te voorkomen worden niet hun leefomstandigheden verbeterd, maar hun staarten afgebrand. Een absurde ‘oplossing’ die niets verandert aan de oorzaak van het probleem.

Vijfsterrenvarkens

Varkens zijn nieuwsgierige dieren met een sterke drang om hun omgeving te verkennen. Maar in de kale hokken van de vee-industrie valt niets te ontdekken. Er is geen stro om in te wroeten, er zijn geen takken om op te knagen en er is veel te weinig ruimte. De staartjes van hokgenoten zijn vaak de enige afleiding.

Hoe anders is het leven van vijfsterrenvarkens! Zij staan in de buitenlucht met hun poten in de aarde en kunnen de hele dag naar hartenlust wroeten. Ze hebben voldoende ruimte en frisse lucht, en bijten dan ook niet in elkaars staarten. Wil jij zien hoe varkens met een krulstaart leven? Kom dan naar het Weekend van het Varken!

Activiteiten

Kinderen kunnen een heus diploma verdienen met een krulstaartquiz. En met een kleurwedstrijd maken ze kans op het winnen van varkensknuffel Bobbie. Ook is er een fotowedstrijd: stuur je mooiste krulstaartkiekje van het Weekend van het Varken voor 18 september naar info@varkensinnood.nl en maak kans op een linnen Varkens in Nood-tas.

Maar tijdens het Weekend van het Varken draait het natuurlijk vooral om de varkens. Dit is hét moment om varkens met krulstaarten te zien. Een bijzondere ervaring want het zijn zeldzame dieren.

Krulstaarten kieken

Wanneer: zaterdag 9 september, van 10.00 tot 16.00 uur
Waar: bij acht vijfsterren-varkensboeren verspreid door Nederland (kijk op de kaart hieronder voor de dichtstbijzijnde deelnemende boer)

Ben je onlangs in Estland, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije, Hongarije, Oekraïne, Moldavië, Roemenië, Servië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Bulgarije, Griekenland, Italië of Duitsland geweest? Kom dan niet naar het Weekend van het Varken. Je zou de varkens kunnen besmetten met Afrikaanse varkenspest. Dit virus is niet gevaarlijk voor mensen, maar wel levensgevaarlijk voor varkens. Om diezelfde reden mogen de varkens niet gevoerd worden met zelf meegebracht eten.

Deel deze campagne