Beroepsverbod voor varkensbaron Straathof

Gesloten

Beroepsverbod voor varkensbaron Straathof

63.084 mensen hebben getekend!

63.084

Eind juli verloren 24.000 varkens hun leven in de grootste Nederlandse stalbrand ooit. Tot donderdagavond leefden de varkens in een twee verdiepingen hoge, voormalige kippenstal zonder brandveiligheidsmaatregelen. Eigenaar van deze varkensfabriek is 'varkensbaron' Adriaan Straathof. Overal waar hij stallen heeft komt hij in opspraak: hij houdt meer dieren in de stal dan toegestaan, lapt milieuregels en dierenwelzijnswetten aan zijn laars en procedeert tegen gemeentes die hem proberen tegen te houden.

Dierenbeschermers, de NVWA en de Duitse politie constateerden vele misstanden en wetsovertredingen: bloedende en dode biggen, dieren die zonder drinkwater zaten, zieke varkens die aan hun lot werden overgelaten, zeugen in te krappe kooien en zwakke biggen die door het personeel werden doodgeslagen op het beton. De biggensterfte op één van de bedrijven was bijna 30%. In Duitsland was een politie-inval de druppel: door de rechter én in hoger beroep werd Straathof verantwoordelijk gehouden voor de omgang met de dieren op zijn bedrijf en het werd hem daarom verboden nog langer varkens te houden. In Nederland kreeg Straathof vele processen verbaal, geldboetes, waarschuwingen en een voorwaardelijke stillegging van drie maanden opgelegd.

Toch verleende de Nederlandse gemeente Raalte diezelfde Straathof recent nog een vergunning voor nóg een varkensfabriek. 11.400 varkens zullen daar een dieronterend bestaan leiden om vervolgens als goedkope kiloknaller te eindigen. En als de rook in Erichem neergedaald is, zal waarschijnlijk een nieuwe stal de plaats van de oude innemen.

De afschuwelijke brand bewijst opnieuw dat deze 'ondernemer' niet in staat is tot een respectvolle omgang met dieren: twee verdiepingen varkens leefden in een stal zonder brandalarm en zonder toezicht. Een stal, waaruit de varkens onmogelijk konden wegkomen. Laat deze 24.000 varkens Straathofs laatste slachtoffers zijn!

Op het beroepsverbod in Duitsland had een beroepsverbod in de gehele EU moeten volgen, te beginnen in Nederland, dan was deze varkens de verbrandingsdood bespaard gebleven. Teken nu de petitie en stop Straathof: de ondernemer in dierenleed!

In de media

| Tubantia | Een maas in de wet? Almeloër gaat strijd aan bij Europees Hof
| Vroegevogels.vara.nl | Bezwaar tegen vergunning megastal Knorhof
| De Gelderlander | Varkens in Nood wil geen nieuwe Knorhof
| Pigbusiness.nl | Bezwaar tegen vergunning Knorhof (Straathof)
| Boerenbusiness.nl | Boeren met beroepsverbod komen op zwarte lijst
| De Telegraaf | Bijna 40.000 handtekeningen tegen varkensboer
| NRC Handelsblad | Varkensbaron
| Omroep Flevoland | Petitie tegen eigenaar van Knorpolder in Creil
| Omroepgelderland.nl | Varkens in Nood: 'Stop varkenshouder Knorhof!'
Deel deze campagne
Gesloten

Ja, ik teken voor een beroepsverbod voor 'varkensbaron' Straathof!

Genoeg is genoeg! 24.000 dode varkens in één nacht, veel te veel varkens in een stal, personeel dat biggen doodslaat, filmbeelden van dode en gewonde de biggen en veel overtreden milieuvergunningen: Adriaan Straathof is berucht. De man die in Duitsland al een beroepsverbod kreeg, mag in Nederland nog steeds doorgaan met zijn varkensfabrieken.

Ik eis dat 'varkensbaron' Straathof wordt gestopt en dat hij ook in Nederland een beroepsverbod krijgt. Laat Straathof nooit meer varkens houden!

Lees hier de volledige tekst

Aan de leden van de Tweede Kamer, NVWA en het OM,

In de nacht van 27 juli 2017 kwamen 24.000 varkens om het leven in de grootste brand die ooit in een Nederlandse varkensstal voorkwam. Deze 24.000 dieren hadden niet levend hoeven verbranden als de eigenaar van het bedrijf, de beruchte ‘varkensbaron’ Adriaan Straathof, in navolging van het Duitse beroepsverbod ook in Nederland het recht was ontnomen om varkens te houden.

In 2009, 2013, 2014 en 2016 zijn er door dierenbeschermers en door de Duitse politie veel misstanden en wetsovertredingen aangetroffen in meerdere Duitse en Nederlandse stallen van Straathof: men vond er varkens met wonden en ontstekingen, bloedende en dode biggen, zieke varkens die aan hun lot worden overgelaten, zeugen opgesloten in te kleine boxen en zwakke biggen die door het personeel tegen de grond worden doodgeslagen. De beelden spreken voor zich: op de bedrijven van Straathof is dierenwelzijn niet van belang en wordt de wet herhaaldelijk overtreden, met als enige doel zo goedkoop mogelijk varkensvlees te produceren.

Door de rechter én in hoger beroep werd Straathof verantwoordelijk gehouden voor de omgang met de dieren op zijn bedrijf en het werd hem daarom in Duitsland verboden nog langer varkens te houden.

Maar in Nederland wordt deze veroordeelde geen strobreed in de weg gelegd: de gemeente Raalte verleende hem recent een vergunning voor nóg een varkensfabriek van 11.400 varkens. En als de rook in Erichem neergedaald is, zal snel een nieuwe stal de plaats van de oude innemen. Nóg een stal waar veel te veel dieren bijeen staan, waar de regels kunnen worden geschonden en waar de varkens aan hun lot worden overgelaten als het personeel om half vijf de deur achter zich dichttrekt van een stal waaruit de dieren bij calamiteiten niet kunnen ontsnappen. Er zal nog veel meer dierenleed volgen, tenzij er nu ingegrepen wordt!

Onze eis

Op het beroepsverbod in Duitsland had een beroepsverbod in de gehele EU moeten volgen, te beginnen in Nederland. Ik roep daarom de Nederlandse overheid op om in actie te komen tegen dierenmishandelaar Straathof en zijn varkensfabrieken, in Nederland én in Europa!

Hoogachtend,

Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Statusbericht


Deze campagne is afgelopen
Meer doen voor de varkens?
Doneer nu!
Deel deze campagne