Onze organisatie

Varkens in Nood strijdt voor een wereld waarin alle varkens een leven kunnen leiden dat past bij hun behoeftes en natuurlijke gedrag. Om dit te bereiken voeren we op verschillende manieren campagne: we brengen misstanden in de media, voeren rechtszaken en lobbyen in de politiek.

Varkens in Nood bestaat uit elf vaste medewerkers en diverse freelancers en stagiairs. We beschikken over een sterk inhoudelijk team, bestaande uit een veearts, een varkensgedragsbioloog, een jurist en een beleidsonderzoeker. Daarnaast is er een veelzijdig en creatief communicatieteam. Samen bedenken we campagnes en acties om misstanden zo goed mogelijk onder de aandacht te brengen én de wereld uit te helpen. We werken daarbij samen met politici, advocaten, wetenschappers en journalisten.

Varkens in Nood werkt nauw samen met Stichting Dier&Recht. We bundelen de krachten voornamelijk in rechtszaken en andere juridische procedures.

Frederieke
Frederieke Schouten, voormalig veearts en sinds 2020 directeur van Varkens in Nood.

Oprichting Varkens in Nood

Varkens in Nood is tijdens de varkenspestcrisis van 1997 opgericht door schrijver J.J. Voskuil en fiscaal jurist Hans Baaij. Voskuil was geschokt door de beelden van miljoenen dode varkens die met graafmachines werden afgevoerd. Samen met zijn echtgenote begon hij een actie om geld in te zamelen voor grote advertenties tegen de vee-industrie in landelijke dagbladen. De actie werd een groot succes. Wat bedoeld was als een eenmalige actie, werd het begin van Varkens in Nood. Hans Baaij heeft zijn functie als directeur in januari 2020 overgedragen aan Frederieke Schouten.

Deel deze pagina