Onze organisatie

Varkens in Nood bestaat uit een klein team van campagnevoerders, dierenartsen, inhoudelijk medewerkers en juristen. Er werken 11 parttimers, enkele vrijwilligers en soms stagiaires. Wij werken graag in een klein en hecht team. Zo kunnen we snel en flexibel opereren, tegen lage kosten. 

De salarissen zijn zeer gematigd; we werken vanuit idealisme en niet voor het geld. Zo verdient de directeur een stuk minder dan de laagste schaal die de VFI (Vereniging Fondsenwervende Instellingen) daarvoor hanteert.

Frederieke SchoutenVarkens in Nood directeur Frederieke Schouten

Samenwerking Dier&Recht

Varkens in Nood werkt nauw samen met Dier&Recht. De inhoudelijke en juridische kennis van Dier&Recht sluit uitstekend aan bij de campagnes en projecten van Varkens in Nood. Samen boekten we al een aantal mooie successen voor de dieren:

  • Biggen worden niet langer standaard gecastreerd
  • Massale overtredingen in de vee-industrie kwamen in de publiciteit
  • Het leven in stallen werd minder saai en iets gezonder
  • Veetransporten zijn diervriendelijker
  • Er komt zeer binnenkort waarschijnlijk permanent cameratoezicht in slachthuizen

Oprichting Varkens in Nood

Varkens in Nood is tijdens de varkenspestcrisis van 1997 opgericht door schrijver J.J. Voskuil en fiscaal jurist Hans Baaij. Voskuil was geschokt door de beelden van miljoenen dode varkens die met graafmachines werden afgevoerd. Samen met zijn echtgenote riep hij mensen op om gezamenlijk grote advertenties tegen de vee-industrie te plaatsen in de landelijke dagbladen. Hieraan werd massaal gehoor gegeven. Wat bedoeld was als een eenmalige actie, werd het begin van Varkens in Nood. Hans Baaij heeft zijn functie als directeur in januari 2020 overgedragen aan Frederieke Schouten. Hij is nog steeds betrokken bij de organisatie als voorzitter en adviseur.

Deel deze pagina

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)