8.221 mensen doen al mee aan deze actie!

0
7.000

Ja, ik ontvang nu gratis de ansichtkaart en stuur deze aan de staatssecretaris!

8 mei is het Moederdag, de dag dat we moeders extra in het zonnetje zetten. Helaas heeft het moedervarken in de vee-industrie minder geluk. Zij brengt een kwart van haar leven door in een kraamkooi.

Daarom hebben wij een bijzondere en confronterende ansichtkaart laten ontwerpen die het leed van de moedervarkens wel heel dichtbij brengt. Jij kunt de kaart nu gratis bestellen en met jouw naam eronder naar staatssecretaris Van Dam sturen! Samen vragen we Van Dam een einde te maken aan het gebruik van de kraamkooi.

Deze actie is inmiddels gesloten. Het is helaas niet meer mogelijk om nog kaarten te bestellen.

Meer doen voor de moedervarkens?

Word donateur

Help de moedervarkens uit hun kraamkooi

In Nederland brengen moedervarkens 80 dagen per jaar door in een kraamkooi. Net als iedere moeder wil een moedervarken voor haar kleintjes zorgen. Ze maakt bijvoorbeeld graag een nest, maar in een kraamkooi kan dat niet. Ze staat vastgeklemd en kan geen kant op.

De kraamkooi wordt door velen de grootste misstand bij zeugen genoemd. En terecht. Moedervarkens in kraamkooien zijn chronisch gestrest en vertonen vaak gestoord gedrag, zoals stangbijten en vacuümkauwen. Door de harde vloeren en metalen stangen krijgen de varkens vaak ook nog eens (doorlig)wonden en ontstekingen. In de veel te krappe kooi ligt het moedervarken vaak in haar eigen stront, waardoor ze weer last kan krijgen van blaasontsteking en andere infecties. 

Toch blijven boeren de kraamkooi gebruiken, omdat ze bang zijn dat de zeug anders vaker op haar biggen gaat liggen en deze dood drukt. Er zijn echter alternatieve kraamstallen, zoals bijvoorbeeld het Pro Dromi systeem, waarin de zeugen en biggen vrij rond kunnen lopen en waarbij de biggensterfte niet hoger hoeft te zijn dan in een kraamkooi. In deze vrijloopstallen is de zeug veel ontspannener waardoor de bevalling soepeler verloopt en de biggen ook gezonder zijn. 

Landen als Zwitserland en Zweden hebben al succesvol een verbod op de kraamkooi doorgevoerd. Ook in Noorwegen, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk gelden er strengere eisen voor de huisvesting van kraamzeugen, dus waar wachten we nog op? De overheid moet per direct de kraamkooi verbieden voor alle nieuwe stallen en bestaande stallen dienen binnen 10 jaar over te stappen.

Campagnenieuws

Zeug in kraamkooi

‘Boxen in 2032 op de schroothoop’ kopt vakblad Boerderij. Varkens in Nood ziet natuurlijk liever nog veel eerder een einde aan alle zeugenkooien, maar dat er stappen worden ondernomen vinden wij positief.

Lees verder...

Kraamhuis

Varkens in Nood in gesprek met welzijnsonderzoeker Herman Vermeer: is meer varkenswelzijn in Nederland een utopie of realiteit?

Lees verder...

zeug met biggen in losloopkraamhok

In het boerenblad Pig Business vertellen drie varkenshouders hoe tevreden ze zijn met dat hun zeugen niet langer in kraamkooien staan. Gerbert Oosterlaken, Annechien ten Have en Jarno Brummelhuis namen de stap die anderen nog niet durven maken.

Lees verder...

Varkensinnood.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Varkens in Nood