Ongeschikt afleidingsmateriaal

Ongeschikt afleidingsmateriaal
Foto: Sabine Grootendorst

Varkens zijn nieuwsgierige dieren met een sterke behoefte om hun omgeving te onderzoeken. Dit doen ze door te wroeten, bijten en ruiken. In de gemiddelde varkensstal valt er weinig te verkennen. De varkens leven in kale hokken met betonnen vloeren. Afleidingsmateriaal is daarom verplicht, maar veel varkens moeten het doen met een ijzeren ketting om op te bijten.

Kale stallen voldoen niet aan de wet

Volgens de Nederlandse wet is het verboden om varkens in kale hokken op te sluiten. Boeren zijn verplicht om varkens afleidingsmateriaal te geven, waar ze in kunnen wroeten en kauwen. Dit materiaal moet altijd beschikbaar zijn voor álle varkens.

Helaas houden veel varkenshouders zich niet aan deze regels: bij een derde van de stallen die gecontroleerd worden door toezichthouder NVWA voldoet het afleidingsmateriaal niet. Vooral het wroeten wordt de varkens vaak onmogelijk gemaakt. Ze krijgen slechts een hard plastic balletje of ijzeren ketting om op te bijten. 

Ketting biedt geen afleiding

Voor de slimme varkens, die het liefst uren bezig zijn met verkennen, biedt een ketting of stuk plastic lang niet genoeg afleiding van hun ellendige bestaan. Ze kunnen er niet in wroeten of er samen mee spelen. Varkens zijn op dit soort afleidingsmateriaal al snel uitgekeken. Eindeloze verveling en frustratie zijn het gevolg. Uit wanhoop gaan de varkens in elkaars staart en oren bijten.   

Laat varkens wroeten

Het is wel degelijk mogelijk om varkens te laten onderzoeken in de stal. Met een pak stro in het hok valt er al een stuk meer te wroeten. Daarbij kunnen andere materialen gebruikt worden om de varkens te laten kauwen, zoals stukken hout of dik touw. Het allerbeste is het als ieder varken zijn nieuwsgierigheid buiten kwijt kan, wroetend in de aarde op zoek naar lekkere hapjes.

Deel deze misstand