Niet kunnen wroeten

Niet kunnen wroeten

Varkens doen niets liever dan wroeten. Met hun neus ploegen ze de aarde om, op zoek naar lekkere hapjes. Het liefst zijn ze er elke dag uren mee bezig. In de vee-industrie is dit natuurlijke gedrag echter onmogelijk. De varkens leven op betonnen vloeren en krijgen hun eten kant en klaar voorgeschoteld. 

Zonder wroeten geen welzijn

Varkens in stallen hoeven dan misschien niet meer te wroeten naar voedsel, maar dat betekent niet dat hun behoefte naar wroeten weg is. Zelfs in de kale hokken van de vee-industrie proberen varkens alsnog te wroeten – ze schuiven uit wanhoop met hun neus over de vloer.    

Wroeten is enorm belangrijk voor het welzijn van varkens, daarom is het in Nederland verboden om ze dit te onthouden. Varkens moeten kunnen wroeten, óók in de stal. Helaas blijkt uit controles van toezichthouder NVWA dat veel varkenshouders zich niet aan deze regel houden. In 2021 kreeg bijna een derde van de varkens geen enkele kans om te wroeten.

Snuit in de aarde

Varkens die wel in de stal kunnen wroeten, hoeven zich niet dag in, dag uit te vervelen. Het is voor een varkenshouder niet moeilijk om dit natuurlijke gedrag mogelijk te maken. Geef varkens elke dag vers stro of hooi in de stal. Nog beter is het als ieder varken naar buiten kan om te wroeten zoals het hoort: met hun snuit in de aarde!

Wroeten in de aarde
Varkens doen niets liever dan in de aarde wroeten.
Deel deze misstand