Elk varken krijgt 2 keer een oormerk: één keer vlak na de geboorte, en nog een keer voor vertrek naar het slachthuis. Bij het plaatsen van een merk wordt het oor doorboort met een dikke pin. Een pijnlijke ingreep, waarvoor het varken geen pijnstilling krijgt.
Label van de vee-industrie
Oormerken zijn verplicht in de vee-industrie. Zo is ook na de slacht nog te zien uit welke stal een varken kwam. Dat is belangrijk, want in Nederland leven meer dan 10 miljoen varkens. Die worden vervoerd van de ene stal naar de andere, of naar het slachthuis. Als er een besmettelijke ziekte uitbreekt, moeten zieke varkens snel worden opgespoord. Daarvoor worden oormerken gebruikt.
Varkens zijn geen product
Zolang varkens voor vlees worden gehouden, moeten ze worden geregistreerd. Die noodzaak stopt pas als we varkens niet meer als producten behandelen.
Tot het zover is, kan die registratie wel diervriendelijker. Bijvoorbeeld door varkens pijnstilling te geven voordat ze een oormerk krijgen. Registratie zónder oormerk kan ook: met een microchip, zoals bij honden en katten. De prik die ze daarvoor krijgen, is een stuk minder pijnlijk dan een dikke pin in hun oor.
