Opgesloten in een vies hok

Opgesloten in een vies hok

Varkens zijn zindelijke dieren, die hun omgeving graag schoon houden. Ze doen hun behoefte het liefst op een afgelegen plekje. In de krappe hokken van de vee-industrie kunnen varkens zich niet afzonderen om te poepen en plassen. Ze lopen dag in, dag uit door hun eigen uitwerpselen en die van hun hokgenoten. 

Leven boven een mestput

Varkens leven in de vee-industrie op roostervloeren boven een mestput. De meeste uitwerpselen vallen door de roosters in de put. Omdat de roosters dunne spleten hebben, blijft er ook ontlasting op de vloer liggen. Hierdoor worden de vloer én de varkens zelf met verloop van tijd steeds viezer. Varkens verblijven weken- tot maandenlang in hetzelfde hok, dat tussendoor niet of nauwelijks wordt schoongemaakt.

De moedervarkens in de kraamkooien zijn er het ergste aan toe: voor hen is het onmogelijk om een stap te verzetten en dus kunnen ze alleen maar zitten en liggen in hun ontlasting.

Slapen in een schoon nest

Als de varkens konden kiezen, zouden ze buiten leven in plaats van op een vieze betonnen vloer. Met een droog nest om in te rusten, aarde om in te wroeten en zo ver mogelijk daar vandaan een plek om te poepen en plassen. Varkens in de stal moeten in ieder geval zoveel ruimte krijgen dat ze een afgelegen plek in het hok als toilet kunnen gebruiken. Als daar de mest regelmatig wordt weggespoeld, houden de varkens de rest van het hok ook schoon.

Deel deze misstand