5 procent van de zeugen heeft baarmoederproblemen na de bevalling

Zeug in kraamkooi
Zeug in kraamkooi.

Nieuw onderzoek toont aan: 5% van de zeugen blijft aan nageboorte staan. Wat betekent dat? Dat de nageboorte niet goed loskomt na de geboorte van de biggen. Het risico: ernstige baarmoederontsteking!

Het gaat hier om recent onderzoek, uitgevoerd in IJsland, zo schrijft Boerderij. Het blijkt dat zeugen veel vaker dan gedacht last hebben van het probleem 'aan de nageboorte staan'. Vaak wordt helaas niet opgemerkt dat de nageboorte er niet volledig is afgekomen. Dat komt doordat een zeug in een kraamkooi op een roostervloer haar biggen krijgt. De nageboorte verdwijnt snel door de roosters in de mestput en kan dus meestal niet goed gecontroleerd worden.

Voor de zeugen levert dit een enorm risico op: de kans op een baarmoederontsteking is erg groot als de nageboorte deels in de baarmoeder blijft zitten. Een beetje lichaamsbeweging zou het proces misschien vooruit helpen, maar ja, dat kan de zeug in de kraamkooi niet. Dus wordt de zeug ziek: ze krijgt koorts, eet minder en geeft minder melk voor haar biggen. Een groot probleem dus!

Het is maar weer eens een voorbeeld van de vele ziektes die varkens in de huidige varkensindustrie kunnen oplopen. En die worden dan weer voor een groot deel veroorzaakt juist doordat ze in deze huisvestingssystemen moeten leven.

Vind jij ook dat varkens niet ziek zouden moeten worden van de wijze waarop wij ze houden? Teken dan nu de petitie!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.