Amerikanen willen af van zeugen in box

Varkens in vieze stal

Vleeseters in de VS willen af van zeugen die hun hele leven vaststaan in boxen. Dat meldt dagblad Chicago Tribune. .

Anders dan hun soortgenoten in Europa zijn vrouwelijke varkens in Amerika veroordeeld tot levenslange opsluiting in een box. Daar kunnen ze een paar centimeter voor- en achteruit, maar ze kunnen zich niet omdraaien – laat staan lopen. Voor de producent is dat makkelijk en goedkoop, maar voor de dieren is het ellendig. 

Stalen box

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties pleiten al dik vijftien jaar voor een verbod op wat met gevoel voor understatement ‘individuele huisvesting’ heet. En dat lijkt vruchten af te werpen. Grote retailers als McDonald’s, Kmart en Safeway hebben aangekondigd dat ze binnen afzienbare tijd geen vlees meer zullen verkopen van producenten die hun zeugen in een stalen box houden. Dit doen ze onder druk van hun klanten, die vragen om voedsel waar minder dierenleed aan kleeft.

Kraamkooi

In Nederland is het bij wet verboden om varkens permanent in een kooi te houden, maar helemaal vrij van deze kwelling zijn ze niet. Een zeug staat hier nog steeds vijf weken rond elke bevalling en 4 dagen per inseminatieronde vast, wat neerkomt op 80 dagen per jaar. Hier voert Varkens in Nood actie tegen. Onder meer door onze roemruchte moederdagcampagne, waarbij ruim 7100 ansichtkaarten werden verstuurd naar staatssecretaris Van Dam. 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)