Bezoekers genieten van Weekend van het Varken

Bezoekers bij het Weekend van het Varken
Op zaterdag 11 september openden tien vijfsterren-varkensboeren de deuren en vertelden ze bezoekers alles over hun varkens. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Afgelopen zaterdag vierde Varkens in Nood het Weekend van het Varken. Deze dag stond geheel in het teken van dit slimme en sociale dier. Een geslaagd evenement, waarbij tientallen bezoekers kennis maakten met de varkens van onze vijfsterren-varkensboeren.

Bezoekers ontmoeten varkens

Op 11 september organiseerde Varkens in Nood voor de tweede keer het Weekend van het Varken. Een speciale editie, want het evenement kon voor het eerst live plaatsvinden. Vijfsterren-varkensboeren verspreid door heel Nederland openden de deuren om bezoekers een kennismaking met hun dieren te geven.

Bezoekers bij het Weekend van het Varken
Het Weekend van het Varken brengt mensen in contact met het varken. We willen laten zien dat varkens beter verdienen dan een leven in de vee-industrie. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

Knorretjes en krulstaarten

Varkens gebruiken hun geknor en hun krulstaarten om elkaar te laten weten hoe ze zich voelen. En nemen graag een uitgebreid modderbad om hun huid schoon te houden. Bezoekers leerden dit weekend alles over het natuurlijke gedrag van varkens. Bij de vijfsterrenboeren krijgen de varkens de vrijheid om écht varkens te zijn: ze kunnen wroeten, spelen en luieren in de buitenlucht.

Gun varkens een beter leven

We zijn blij dat het Weekend van het Varken zo’n succes was. Het evenement brengt mensen oog in oog met het varken. We willen laten zien dat varkens beter verdienen dan een leven in de intensieve varkenshouderij. En wie kan er nog voor een goedkoop stukje varkensvlees gaan, nadat ze deze geweldige dieren in levenden lijve hebben gezien?

Een kleine greep uit de reacties van bezoekers:

“Wij hadden een uitmuntend Weekend van het Varken! Dank voor het organiseren van de leuke (modderige) dag.”

“Wat een mooie, liefdevolle open dag hebben wij beleefd. Dank jullie wel! Zo mooi om de varkens zo te zien genieten. De kinderen en wij hebben genoten.”

“Wij waren bij de varkensboerderij Puur Berkshire in Heeswijk. Wat een geweldig bedrijf! Zo zouden alle varkensboeren moeten zijn. Lieve mensen, die de dieren een mooi bestaan geven.”

“Wij hebben genoten! We mochten zelfs helpen de varkens te verhuizen. Ik heb meteen laarzen aangetrokken, want ik wilde dat echt niet missen!”

Doe mee met de fotowedstrijd!

Was jij op bezoek bij een vijfsterrenboer en heb je daar een mooie varkensfoto gemaakt? Stuur ‘m naar info@varkensinnood.nl en maak kans op een drinkfles met jouw foto erop!

Bezoeker bij het Weekend van het Varken
Het Weekend van het Varken geeft mensen de mogelijkheid om dit bijzondere dier te ontmoeten. Foto: Sabine Grootendorst/Varkens in Nood

 

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.