Bouw megastal van Straathof in Mariënheem gaat niet door

varkens in stal
De varkensstal van Straathof in Mariënheem

Goed nieuws! De bouw van één van de geplande varkensfabrieken van Adriaan Straathof is definitief van de baan. De omstreden varkenshouder heeft zijn bedrijf in Mariënheem verkocht. De stallen worden gesloopt en mogelijk vervangen door woningen.

Beruchte varkensmagnaat

Adriaan Straathof, een van de grootste varkenshouders in Europa, heeft een beroepsverbod in Duitsland en staat ook in Nederland bekend om het erbarmelijke dierenwelzijn in zijn stallen. Toch kan de ondernemer in Nederland ongehinderd varkens blijven houden.

Na de gruwelijk brand in De Knorhof, waarbij in 24.000 omkwamen, groeide het protest tegen de varkensmagnaat. Onze petitie voor een Nederlands beroepsverbod werd meer dan 63.000 keer ondertekend. Daarnaast begonnen we juridische procedures tegen de herbouw van de Knorhof en de uitbreiding van een andere megastal van Straathof. Deze zaken lopen nog.

Mariënheem te koop

Ook tegen de geplande megastal in Mariënheem ontstond enorm veel protest. Straathof kocht het bedrijf in 2015 en kreeg van de provincie Overijssel  – ondanks een door omwonenden aangespannen procedure - vergunningen voor een nieuwe megastal.

Tot ieders opluchting stond het bedrijf in Mariënheem vorig jaar ineens te koop. Naar de oorzaak is het gissen, maar het massale protest van dierenwelzijnsgroepen, omwonenden en milieugroepen is ongetwijfeld van invloed geweest.

Stallen gesloopt

Het bedrijf in Mariënheem is nu verkocht aan vastgoedondernemer Henry Franken. Franken gaat met de provincie en de gemeente uitzoeken wat er mogelijk is op de locatie van de stallen. Wellicht worden er woningen gebouwd. De provincie Overijssel heeft een regeling die het mogelijk maakt om bij het afbreken van leeggekomen stallen, vergunningen voor woningen af te geven.

Hoe verder?     

Eén Straathofstal minder in Nederland is goed nieuws. Het laat bovendien zien dat protesteren tegen misstanden écht effect kan hebben.

Wij blijven actievoeren tegen de andere stallen van Straathof. Hopelijk krijgt het protest daar een vergelijkbaar resultaat. Varkensfabrieken van boeren zoals Straathof zijn in Nederland niet meer welkom!

Wil je ons helpen in de strijd voor de varkens en tegen Straathof? Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties, elk bedrag is meer dan welkom!

Deel dit artikel
Robyn Pees

Als jurist en inhoudelijk medewerker zet ik me in om een einde te maken aan het enorme leed van de miljoenen varkens achter gesloten staldeuren. Ooit zal de mensheid met afschuw terugkijken naar de erbarmelijke manier waarop we nu met onze mededieren omgaan. Ik wil er met mijn werk aan bijdragen dat ik die dag nog ga meemaken. Ieder dier heeft recht op een dierwaardig leven. Dieren kunnen niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij ze een stem geven!