Commerciële zenders weigeren onze tv-spot tegen couperen

tv-spot tegen couperen
Pas nadat we getekende biggetjes over de echte biggetjes heen gemonteerd hadden, werden onze posters goedgekeurd voor plaatsing in bushokjes.

Tussen 14 en 31 januari is onze tv-spot tegen couperen te zien op NPO 1, 2 en 3. We wilden de video ook op de commerciële zenders vertonen, maar RTL en Talpa (SBS) willen onze tv-spot niet uitzenden.

Campagne tegen couperen

De tv-spot is onderdeel van onze campagne tegen couperen. Dat is een mooi woord voor een akelige handeling: het afbranden van staartjes. Deze gruwelijke ingreep is al 30 jaar verboden maar het wordt nog steeds gedoogd om staartbijten onder varkens tegen te gaan. Met onze campagne willen we een einde maken aan het gedogen; couperen is helemaal niet nodig als je de leefomstandigheden van varkens verbetert.

‘In strijd met goed fatsoen’

Het dierenleed achter goedkoop varkensvlees mag niet langer verborgen blijven. Via reclames in abri’s en bushokjes wilden we consumenten laten zien hoe het afbranden van staartjes eruitziet. Maar de exploitanten wilden de beelden niet vertonen, ze vonden die ‘te shockerend’ en ‘in strijd met goed fatsoen.’ Pas toen we getekende biggetjes over de echte biggen monteerden, werden onze uitingen goedgekeurd voor plaatsing.

Kopen, kopen, niet kijken

Supermarkten mogen constant reclame maken voor goedkoop vlees, maar wij mogen niet laten zien wat dat betekent voor de varkens. Als je adverteert met een stuk dood dier dan vindt iedereen dat normaal, maar als je laat zien hoe een staartje wordt afgebrand dan is dat ineens onfatsoenlijk.

Met onze tv-spot willen we zoveel mogelijk mensen informeren over het leed van biggetjes. Dat valt nog niet mee, want RTL en Talpa willen zelfs de aangepaste video met de getekende biggetjes niet laten zien. Het past niet binnen hun aanbod van entertainment en het zou kijkers te veel afschrikken.

Koop geen vlees van verminkte varkens

Gelukkig wil de Ster onze tv-spot wél uitzenden. Helaas wel met een beperking: de video wordt alleen vertoond na 20.00 uur ’s avonds. Dat is jammer, maar we zijn ondertussen allang blij dat we nog op tv komen. Zo bereiken we toch nog een groot publiek met de belangrijke boodschap: koop geen vlees van verminkte varkens!

We hopen dat consumenten na het zien van de beelden meer diervriendelijke keuzes maken in de supermarkt. Vlees met 2 of 3 sterren van het Beter Leven keurmerk komt bijvoorbeeld van varkens die wél hun krulstaart mogen houden. Maar geen vlees kopen is natuurlijk nog beter voor de varkens!

Help jij mee om het leed van biggetjes op tv te krijgen? Steun de crowdfunding!

Deel dit artikel