Goedkoop varkensvlees: kopen, kopen, niet kijken

Goedkoop varkensvlees: kopen, kopen, niet kijken

Als je aan een varken denkt, dan zie je al snel een vrolijke krulstaart voor je. Maar de realiteit is helaas anders: in de gangbare varkenshouderij wordt bij elk biggetje het krulstaartje afgebrand. Deze gruwelijke en pijnlijke ingreep is al 30 jaar verboden maar wordt nog steeds uitgevoerd bij 99 procent van de Nederlandse varkens. Waarom? Omdat supermarkten de prijs van vlees zo laag mogelijk houden.

Staarten worden afgebrand

Voor de productie van goedkoop vlees staan veel varkens dicht op elkaar in krappe, kale hokken. Uit verveling en frustratie bijten de varkens in elkaars staarten, met open wonden en ontstekingen tot gevolg. Om dat te voorkomen, worden de staartjes op jonge leeftijd afgebrand. Het couperen verandert echter niets aan de oorzaak van het staartbijten: de slechte leefomstandigheden in varkensstallen.

Kopen, kopen, niet kijken

We wilden met een postercampagne tonen hoe het afbranden van biggenstaartjes er uitziet. Maar de uitingen werden door veel mediapartijen geweigerd. Het beeldmateriaal zou de regels van ‘goed fatsoen’ overtreden en ‘te shockerend’ zijn. Nadat er over het echte biggetje een tekenfilmbiggetje was gemonteerd, werden de uitingen alsnog goedgekeurd. De dubbele moraal achter vleesconsumptie is pijnlijk duidelijk: supermarkten maken constant reclame voor goedkoop vlees, maar consumenten mogen niet zien welke gevolgen dat heeft voor de dieren.

Influencers reageren geschokt

Raven van Dorst, Kaj van der Voort, Tess Milne, Amijé Roos van der Laan en Denzel Slager bekijken zelf hoe bij jonge biggetjes het staartje wordt afgebrand. De influencers reageren op de ongecensureerde beelden met een mengeling van ongeloof, verbijstering en afschuw. Hun boodschap is unaniem: dit moet stoppen!

De oplossing is simpel

Om varkens zo te huisvesten dat ze niet in elkaars staart bijten, hebben boeren extra geld nodig. Niet eens zoveel; als de prijs van een ons varkensvlees met tien cent zou stijgen, dan kunnen ze hun varkens zo houden dat ze niet meer in elkaars staart bijten. Maar supermarkten - én consumenten -hebben liever goedkoop vlees. De varkens betalen de prijs.

Koop geen vlees van verminkte varkens

Wil jij ook dat er snel een einde komt aan het afbranden van biggenstaartjes? Koop dan geen varkensvlees met minder dan twee sterren van het Beter Leven keurmerk; dan weet je zeker dat het varken een staart had. Je kunt natuurlijk ook helemaal geen vlees kopen, dat werkt nog beter!

99%
Dit project is tot stand gekomen met steun van het Barth-Misset Fonds.

Barth Misset

Deel deze campagne