DierenwelzijnsCheck beoordeelt 100 restaurants op dierenwelzijn

Logo

Vandaag lanceert Varkens in Nood de DierenwelzijnsCheck: een website die consumenten helpt om diervriendelijke keuzes te maken als ze uit eten gaan. De Check beoordeelde de menukaarten van 100 Amsterdamse restaurants op dierenwelzijn.

Vlees, vis, zuivel en eieren

Beter Leven keurmerk met 1, 2 of 3 sterren, biologisch of scharrel. Het is voor consumenten, inkopers en chef-koks vaak onduidelijk wanneer een product diervriendelijk is. Dierwetenschappers stelden daarom een lijst samen van meer dan 200 dierlijke producten en hun score op dierenwelzijn. Ze keken onder andere naar leefruimte, transport en slachtmethode. In de check werden vlees, vis, zuivel en ei producten beoordeeld.

Dierenwelzijn erg laag

Veel producten scoren nog erg laag. Zo krijgt varkensvlees uit de intensieve veehouderij een 2,0, omdat de varkens in donkere hokken leven, geen wroetmateriaal hebben en vaak ziek zijn door het slechte stalklimaat. Varkens met een Beter Leven Keurmerk 3 scoren al wat hoger (6,5) omdat ze onder andere naar buiten kunnen. Het beste blijft een plantaardig dieet: omdat voor veganistische producten geen dieren worden gebruikt, scoren ze een 10.

Restaurants

De lijst met beoordeelde producten legden we naast de menukaarten van 100 Amsterdamse restaurants. Bijna de helft scoort nog onvoldoende op het gebied van dierenwelzijn. Zo gebruiken veel chef-koks nog het goedkoopste, en minst diervriendelijke, varkensvlees.

Gelukkig zagen we ook veel restaurants die wél letten op dierenwelzijn. Twaalf Amsterdamse restaurants hebben een compleet veganistische kaart. Daarnaast scoren dertien restaurants een 8 of hoger, omdat de weinige dierlijke producten die ze aanbieden, komen van leveranciers die letten op dierenwelzijn.

Uitbreiding

De DierenwelzijnsCheck is een vervolg op de eerder gelanceerde Vleeswijzer (oplage van 250.000) en de SuperWijzer (80.000 downloads). Nieuw in deze Check zijn de scores voor vis en restaurants. De DierenwelzijnsCheck wil de komende tijd uitbreiden naar meer restaurants in Amsterdam en de rest van Nederland.

Benieuwd naar de lijst met beoordeelde producten? Of wil je opzoeken waar je diervriendelijk uit eten kunt gaan? Ga dan nu naar www.dierenwelzijnscheck.nl

Op de hoogte blijven van de DierenwelzijnsCheck en regelmatig heerlijke, diervriendelijke recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van de DierenwelzijnsCheck

Deel dit artikel