Eindelijk opstand varkensboeren, Varkens in Nood roept op tot samenwerking

19 januari 2011
Standaard afbeelding

De onnatuurlijke lage prijzen van varkensvlees hebben een tweede slachtoffer geëist. Allereerst de  varkens die worden gefokt in zeer dieronvriendelijke omstandigheden. En nu komen de varkensboeren zelf in opstand. Ook zij kunnen letterlijk niet meer leven met de dumpprijzen die supermarkten en slachterijen willen betalen. Varkens in Nood Roept varkensboeren op samen op te trekken om de noodzakelijke veranderingen in de sector af te dwingen.

Varkensvlees te goedkoop

Varkensvlees is sinds de zestiger jaren 2,5 maal zo goedkoop geworden terwijl ons inkomen is gestegen. In verhouding betalen we nog maar 20% van de prijs voor een karbonade die onze moeders ooit betaalden. De rekening is door de supermarkten en slachterijen neergelegd bij de varkensboeren en de varkens. De grote multinationals knijpen de individuele familiebedrijven van varkenshouders en hun varkens uit.

Uitverkoop van dierenwelzijn

De lage prijzen gaan ten koste van de boerenbedrijven en de dieren. Grote supermarkten en slachterijen willen nauwelijks investeren in dierenwelzijn. Ondanks het feit dat grote winkelbedrijven rendabel zijn en een goede liquiditeit hebben, zijn zij niet bereid de varkensboeren te betalen zodat varkens meer ruim krijgen, te zorgen voor stro of speelmateriaal.

Misbruik van omstandigheden

Op dit moment staat de gehele voedingssector onder druk door het dioxine schandaal. En juist nu draaien de slachterijen en de supermarkten de duimschroeven nog harder aan. Er is geen spoor van solidariteit met de varkensboeren, die sowieso al op de rand staan.

Oproep tot samenwerking

Varkens in Nood roept varkensboeren op om samen op te trekken tegen de supermarkten en slachterijen. Door de krachten te bundelen kunnen we samen de noodzakelijke veranderingen in de sector afdwingen. Voor de varkens en de boeren.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)