EU gaat castreren biggen verbieden

10 maart 2011
Standaard afbeelding

Vanaf 2012 mogen biggen alleen nog onder verdoving gecastreerd worden. Vanaf 2018 is ook dit verboden in de EU. De EU volgt hiermee, trager dan nodig, het Nederlandse voorbeeld. Het gaat hierbij om circa 100 miljoen mannelijke biggen per jaar die geen pijnlijke castratie meer hoeven te ondergaan.

De Nederlandse delegatie van het ministerie van ELI (landbouw) heeft in Brussel fel gestreden om het castreren van biggen op de korte termijn voor de hele EU te verbieden. Helaas is dit niet gelukt omdat de vleeslobby hier, om onbegrijpelijke redenen, niet aan mee wilde doen. Desalniettemin is er sprake van een doorbraak. Een doorbraak die vooral te danken is aan Nederland omdat hier vrijwel alle supermarkten (binnenkort) gestopt zijn met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens.

Geschiedenis

Medio 2008 is Varkens in Nood met Stichting Dier&Recht begonnen met het aanschrijven van supermarkten. De eis was dat de supermarkten hun inkoopvoorwaarden aanpasten zodat er alleen nog vlees van ongecastreerde varkens geleverd mocht worden. Onder druk van dreigende rechtszaken ging de ene na de andere supermarkt om. In 2011  zijn 95% van de supers (binnenkort) gestopt. Ook ketens als Van der Valk, Hanos en Sligro zijn omgegaan. Snackfabrikant Mora weigert echter iedere toezegging en is door de stichtingen gedagvaard voor de Rechtbank Breda.

De actie van Varkens in Nood en Dier&Recht is een groot succes geworden en is een belangrijke aanleiding geweest voor de totale castratiestop in de EU. Een zeer groot succes!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)