Europese Commissie eist dat China onnodig dierenleed stopt

3 mei 2019
Chinese varkenshorror

De Europese Commissie roept China op om meer te doen om varkens in bescherming te nemen. Als de video’s over de gruwelijke ruimingen van varkens echt zijn, is er bij de bestrijding van varkenspest sprake van een ernstige schending van dierenwelzijn én internationale afspraken, geeft de commissie aan.  

Nederlandse vragen vanuit parlement

De commissie reageert op vragen die door Nederlandse Europarlementariër Schreijer-Pierik zijn gesteld over de gruwelijke beelden van varkens die massaal levend begraven worden. Ze riep de Commissie op om deze wreedheden openlijk te veroordelen en China te vragen te stoppen met deze dieronvriendelijke praktijken. 

Commissie snel in actie

Het antwoord van de Commissie volgde op 30 april. Vicepresident Katainen geeft aan dat de video’s zijn bekeken en dat de Commissie de getoonde beelden onacceptabel vindt. ‘Als de beelden echt zijn, dan negeert China volstrekt alle internationale afspraken over het doden van dieren voor ziektebestrijding, zoals vastgelegd door de diergezondheidsorganisatie OIE’ stelt Katainen. Er is een brief gestuurd naar de Chinese landbouwminister om te eisen dat China de internationale afspraken over dierenwelzijn nakomt en het onnodige dierenleed stopt.

Druk op China moet opgevoerd

De reactie van de Commissie kwam vrij snel. Hopelijk is dat een teken dat Europa zich écht in wil zetten voor de Chinese varkens en zich kwaad maakt over de afgrijselijke wijze van ruimen in China. Er is geen tijd te verliezen want elke dag worden honderdduizenden varkens gedood vanwege de Afrikaanse varkenspest. Zolang er geen internationale waarnemers toezicht houden, moeten we er rekening mee houden dat dit op een ongekend wrede manier gebeurt en is het dierenleed niet te overzien.

Teken de petitie en help de druk op China op te voeren!

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)