Goed nieuws: dierenonderwerpen niet uitgesteld tot nieuw kabinet

VIN Demissionair kabinet dierenwelzijnsonderwerpen
Minister Adema kan voor zijn vertrek nog een hoop verbeteren voor de varkens

Na de val van het kabinet moest de Tweede Kamer begin september kiezen over welke onderwerpen het demissionaire kabinet nog mag beslissen. Ingrijpende besluiten over belangrijke onderwerpen worden daarbij doorgaans ‘controversieel verklaard’ en doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Dat betekent vaak een enorme vertraging voor de besluitvorming. Bij urgente dierenwelzijnsproblemen kan zo’n vertraging een hoop extra dierenleed veroorzaken. Gelukkig heeft de Tweede Kamer besloten dat het demissionaire kabinet de onderwerpen rond dierenwelzijn mag blijven behandelen!

Welke zaken gaan door?

Demissionair minister Adema mag blijven werken aan een wetsvoorstel voor verplicht cameratoezicht in Nederlandse slachthuizen. Daarnaast kan hij werk maken van zijn belofte voor een verbod op het gebruik van stroomstootwapens tijdens veetransporten. Ook kan hij verder werken aan een verlaging van de maximale temperatuur voor diertransporten. Bovendien moet de nieuwe Wet dieren zo snel mogelijk in werking treden, bij voorkeur zonder afzwakkingen.

De minister heeft dus nog genoeg te doen. Varkens in Nood volgt de ontwikkelingen nauwlettend en blijft zich hardmaken voor de belangen van de varkens!

Deel dit artikel