Grootste ramp met varkens in 20 jaar?

Stalbrand
Foto is ter illustratie

Bij de brand in een varkensstal in Erichem, zijn 20.000 varkens omgekomen. Het zou daarmee wel eens de grootste ramp met varkens in 20 jaar kunnen zijn. Opmerkelijk is dat het gaat om een stal van 'varkensbaron' Straathof, die in Duitsland werd veroordeeld wegens overtreding van de de dierenbeschermingswet.

Omvang ramp

Er zijn nog nooit zoveel varkens omgekomen bij één stalbrand. De omvang van de ramp doet denken aan een ruiming van varkens, zoals tijdens de varkenspest in 1997. De ramp die aanleiding was voor de oprichting van Varkens in Nood.

Duitsland weert Straathof

In Duitsland mag hij al sinds juli 2016 geen dieren meer houden: Adrianus Straathof, op wiens bedrijven zware overtredingen van de dierenbeschermingswet werden geconstateerd. Straathof verschafte zieke dieren geen toereikende verzorging. Er waren aanwijzingen dat zieke biggen die niet binnen een week opknapten, op brute wijze tegen de muur werden doodgeslagen. Door de rechter werd Straathof verantwoordelijk gehouden voor de omgang met de dieren op zijn bedrijf.

Beruchte 'varkensbaron'

In thuisland Nederland is Straathof overigens ook een berucht figuur, vooral sinds dierenwelzijnsgroepen Animal Rights en Animal Right Watch geheime opnames maakten in zijn stallen. Varkens in Nood gebruikte fragmenten hieruit voor een campagne tegen de immense sterfte onder biggetjes. Ruim 60.000 mensen ondertekenden deze. Naar aanleiding hiervan besloot staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken de stuurgroep Bigvitaliteit nieuw leven in te blazen. Deze moet de vroegtijdige sterfte onder biggen, die in 2015 op 6 miljoen exemplaren lag, terugdringen.

Deel dit artikel