ING, financier geen dierenleed!

29 november 2017
Zeug kraamkooi bio-industrie

De ING Bank heeft volgens de Eerlijke Bankwijzer geen criteria voor dierenwelzijn. Wij zetten druk op ING zodat ze die wel opstellen.

Volgens de Eerlijke Geldwijzer scoort ING Bank slecht dierenwelzijn. De bank blijkt geen criteria te hebben voor dierenwelzijn in de veehouderij en tijdens veetransporten. Dat terwijl een bank een groot verschil kan maken door bewuster te investeren. Bovendien is ING de financier van de (brandgevaarlijke) varkensstallen van Straathof. Daarom startten wij in augustus een pledge: klanten van ING beloven geen zaken meer te doen met ING, zolang de bank haar dieronvriendelijke financieringsbeleid voortzet.

Pledge

En met effect! Ruim 6.000 mensen hebben de pledge al getekend en maken de overstap naar een diervriendelijkere bank of houden het beleid van ING in de gaten. En dat werkt: kort na de start van de campagne nam ING contact met ons op. De bank nam de pledge heel serieus en wilde met ons in overleg over hun dierenwelzijnsbeleid. Een mooi eerste succes.

In gesprek

Inmiddels zijn er twee gesprekken gevoerd en hebben wij een overzicht gemaakt van eisen die ING zou kunnen toevoegen aan haar beleid. We vragen ze niet om per direct alleen nog biologische veehouderij te financieren, want dat is voor de bank nog een stap te ver. Maar ook binnen de huidige varkenshouderij kunnen er goede stappen gezet worden, als de bank dat wil stimuleren!

Wat vragen wij van ING?

Wij stellen de bank voor om scherpere regels voor brandveiligheid te eisen in de stallen die ze financieren. Ook kan de bank beter afleidingsmateriaal voor varkens vragen. Op dit moment hangt de verschrikkelijke ‘ketting met harde bal’ in de meeste stallen, maar dit is voor een varken absoluut ongeschikt om mee te spelen. Ook stellen we voor om de zeugen tenminste jute doeken te geven, zodat ze enigszins hun nestbouwgedrag kunnen uiten. En ING kan betere stalsystemen voor zeugen stimuleren en daarmee bijdragen aan een toekomstige veehouderij zonder kooien!

ING verdiept zich ondertussen in de varkenshouderij, gaat bij klanten langs, en overlegt intern of het mogelijk is (een deel van) de door ons aangedragen criteria aan hun beleid toe te voegen. Over de vorderingen houden we je uiteraard op de hoogte!

Straathof ING beeld

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)