Jonathan Safran Foer: 'Ik veroordeel vleeseters niet'

Standaard afbeelding

De Amerikaanse bestsellerauteur Jonathan Safran Foer was 14 januari in Nederland om zijn boek Dieren eten te promoten. Hij sprak uitgebreid met Varkens in Nood ambassadrice Yvonne Kroonenberg over de vleesindustrie.

Dieren eten is het eerste non-fictiewerk van Safran Foer, hij schreef het boek om het grote publiek bewust te maken van de praktijken in de vleesindustrie. De schrijver beschouwt zichzelf als een ‘mainstream’ persoon en geen uitgesproken dierenliefhebber. Vleeseters veroordeelt hij niet:
 Consumenten zijn zo lang voorgelogen, dat het moeilijk is om te weten wat waar is. Als je mensen vertelt wat de realiteit is, kunnen ze het nauwelijks geloven. 

Schrijfster Yvonne Kroonenberg, die voor Stichting Varkens in Nood het boek Alleen de Knor wordt niet gebruikt , heeft geschreven, vroeg Safran Foer naar zijn emoties. Hij had immers net als zij veel gezien en gehoord over de praktijken in de vee-industrie: 
Ik heb nooit gehuild. Voor mij is huilen een reactie op het lijden van één individu. Wat ik juist zo schokkend vond, is het hele systeem van de vleesindustrie. 

Minder vlees eten wordt langzaam maar zeker de norm volgens de auteur: er zijn meer vegetariërs dan katholieken; in the VS is bijna 1/5e van de scholieren op High Schools vegetariër. 
Volgens Jonathan Safran Foer gaat het om normen in de omgang met dieren die universeel gedeeld worden:
 Iedereen zal zeggen dat de intensieve veehouderij niet deugt. Ik heb gedurende mijn tournee tienduizenden mensen gesproken en ik heb echt niemand ontmoet  die het opnam voor de vee-industrie.

Ondanks zijn eigen keuze voor vegetarisme, is zijn werk geen oproep om te stoppen met vlees eten.

De oplossing ligt, denk ik in het verminderen van de vleesconsumptie, dat is voor mensen een haalbare stap.

Een compilatie van het gesprek is te zien via youtube. Een montage van een half uur is hier te bekijken. Beide video’s zijn rechtenvrij te gebruiken.

[Alle cursieve teksten zijn geparafraseerd en zijn niet letterlijk bedoeld.]


Over de schrijver:

Jonathan Safran Foer werd in 1977 geboren en studeerde filosofie aan Princeton. In april 2002 verscheen Alles is verlicht, zijn debuutroman, nu wereldwijd vertaald. Gevolgd door Extreem luid & ongelooflijk dichtbij in april 2005.
Dieren eten, een non-fictie boek over eetgedrag en waarom mensen dieren eten, is in november 2009 verschijnen. 

Deel dit artikel