Jutezakken onderweg naar boeren

Juten zakken

Onze sinterklaasactie was een succes! Meer dan honderdduizend jutezakken werden gedoneerd. We kregen regelmatig de vraag of de varkensboeren wel meewerken en of de jutezakken wel op de goede plek terechtkomen. Het antwoord daarop is: ja.

Minder dode biggen

Frederieke Schouten, dierenarts bij Varkens in Nood, zegt: “Ik sprak een varkenshouder die vorig jaar voor het eerst heeft meegedaan. Hij was heel enthousiast over het effect op de zeug en de biggen. Hij vertelde dat hij op zijn eigen bedrijf heeft gemerkt dat er minder biggen werden doodgelegen onder de zeug, omdat de biggen heel graag op het jutezaknestje dat naar hun moeder ruikt, gaan liggen.”

Voldoet aan behoefte

Dit jaar hebben zich ook twee biologische varkenshouders aangemeld die al stro geven in de kraamstal, maar heel graag nog meer nestmateriaal aan hun zeugen willen geven. Een varkenshouder geeft aan dat de loslopende zeugen met het stro in de weer gaan, maar soms duidelijk op zoek zijn naar meer materiaal. Sommige slopen zelfs stukken plastic van de hokinrichting af om in hun nest te leggen. Een overduidelijke bouwbehoefte. Erg leuk dat ze de jutezakken erbij gaan uitproberen.

"Positief verrast"

Een andere varkenshouder geeft aan: “Ik ben positief verrast door deze actie. Wij zijn op dit moment al flink aan het investeren in speel- en verrijkingsmateriaal voor de varkens, en dat brengt vrij hoge kosten met zich mee. Erg fijn als we onze zeugen gratis jutezakken kunnen geven!”

Hij vervolgt: “We vinden het een mooi initiatief van Varkens in Nood. Om zo de varkens(boeren) tegemoet te komen in de kosten. Onze zeugen zullen er zeker baat bij hebben denken we, om de tijd rondom de geboorte soepel te laten verlopen.”

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.