Waarom onze sinterklaasactie meer is dan een druppel op de gloeiende plaat

Varkens met jutezak

Onze sinterklaasactie is in volle gang. En het loopt goed! Heel veel dank aan alle lieve deelnemers die nu al via onze crowdfunding zeugen en biggen hebben voorzien van jutezakken om een nestje mee te maken. Meedoen kan nog tot en met 6 december!

Sommige mensen vragen ons of de jutezakken geen druppel op de gloeiende plaat zijn. Wij begrijpen die vraag.  Daarom zullen we proberen uit te leggen waarom we denken dat het toch belangrijk is dat we in deze periode zoveel mogelijk jutezakken doneren aan varkens.

Zeugen en hun nesteldrang

We weten dat een zeug in de intensieve varkenshouderij nog altijd een enorme behoefte heeft om een nest te bouwen als ze bijna moet bevallen. Haar instinct vertelt haar dat. Maar omdat zeugen in een stal zonder stro leven, en in een kraamkooi liggen, is er geen goede mogelijkheid om met takken, bladeren, hooi of stro een mooi nest te maken. Dat is een enorme welzijnsaantasting.

Jutezak werkt

Het liefst halen we alle zeugen uit hun kooi en geven we hen een mooi strohok met uitloop, maar dat is nu nog niet realistisch. Dus nemen we genoegen met een alternatief: de jutezak. Enkele jaren geleden hebben wetenschappers deze doek ontwikkeld en ontdekt dat de zeug er een groot deel van haar nestelgedrag op kan uitleven. Het stressniveau van de zeug daalt daarvan, ze is rustiger en de bevalling verloopt daardoor ook beter. Daarmee is het ook nog eens goed voor de biggen.

Niet perfect, wel haalbaar

Zijn jutezakken het meest ideale nestmateriaal? Nee. Maar het is haalbaar en beschikbaar en het levert winst op voor het welzijn. Daarom willen we graag dat iedere zeug tenminste een jutezakken tot haar beschikking heeft als ze haar biggen ter wereld gaat brengen. Als daar nog wat stro bij kan: heel graag!

Help jij mee? Hoeveel jutezakken doneer jij?

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.