Kritische Kamervragen over maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest

Varken
Afrikaanse varkenspest bedreigt miljoenen varkens.

Joris Thijssen (PvdA) en Laura Bromet (GL) hebben kritische Kamervragen gesteld over maatregelen tegen Afrikaanse varkenspest. Ze willen onder andere van de minister weten hoe hij denkt over een preventief fokverbod en een minimumafstand tussen varkenshouderijen. De Tweede Kamerleden stellen de vragen naar aanleiding van de brandbrief van Varkens in Nood.

Varkens in Nood slaat alarm over Afrikaanse varkenspest

Als Afrikaanse varkenspest uitbreekt moeten er mogelijk honderdduizenden varkens worden gedood. In de Nederlandse varkenshouderij zitten duizenden varkens namelijk hutjemutje op elkaar. Compleet onverantwoord, want bij een uitbraak moeten alle varkens op het besmette bedrijf worden afgemaakt. En er bestaat geen vaccin tegen deze zeer besmettelijke virusziekte. In onze brandbrief roepen we minister Staghouwer daarom op om snel maatregelen te nemen!

Minimumafstand varkenshouderijen

PvdA en Groenlinks vragen de minister of hij onze zorgen deelt en welke maatregelen hij gaat nemen om massale ‘ruimingen’ te voorkomen. Zo vragen ze om een minimumafstand tussen veehouderijen om onnodig hoge risico’s op verspreiding te verminderen. Bij varkenshouderijen zou dat minimaal 1 kilometer moeten zijn. Dan hoeven varkens namelijk niet meer preventief te worden gedood in het geval van een uitbraak bij een naastgelegen bedrijf.

Fokverbod

Ook vragen de partijen de minister om een preventief fokverbod in te stellen bij een verhoogde kans op een uitbraak. Varkenshouders mogen dan vanaf dat moment geen nieuwe varkens meer fokken. Daarmee kan het aantal dodelijk slachtoffers flink worden verlaagd.

Vaccinatie

De Kamerleden willen daarnaast weten hoeveel geld Nederland uitgeeft aan de ontwikkeling van een vaccin tegen de virusziekte. En of de minister het ermee eens is dat preventief vaccineren een belangrijke maatregel is en hij zich hiervoor wil inzetten in Nederland en Europa.

Teken onze brandbrief!

We zijn ontzettend blij dat PvdA en Groenlinks onze zorgen delen en opkomen voor de varkens! Wil jij ook aan de minister laten weten dat er snel maatregelen moeten komen? Teken dan onze brandbrief!

Deel dit artikel
Erik Peschier

Varkens hebben recht op een leven vrij van pijn en gevangenschap, maar worden in onze samenleving behandeld als product. Wanneer je je eenmaal bewust bent van het gigantische dierenleed dat het huidige voedselsysteem veroorzaakt, laat dit je niet meer los. Als inhoudelijk medewerker en campaigner zet ik me daarom elke dag in om dit te veranderen. Door bewustzijn te creëren, de rechten van dieren te verdedigen en wetgeving te beïnvloeden werk ik aan een wereld waarin alle varkens bestaansrecht hebben en een leven kunnen leiden waar ze recht op hebben.