Landbouwcommissie Europees Parlement steunt verbod op kooien!

Zeug in kraamkooi
Het kooiverbod zou ook een einde maken aan de verschrikkelijke kraamkooien voor moedervarkens

Goed nieuws: de landbouwcommissie van het Europees Parlement steunt de strijd tegen dierenkooien! Een grote meerderheid van de commissie stemde afgelopen week voor een motie om kooien per 2027 te verbieden. Dat is een enorme opsteker want uit die hoek werd juist een sterke tegenreactie verwacht.

Stop de kraamkooi

De motie is een reactie op het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’. Deze grootschalige campagne – waar ook Varkens in Nood aan meewerkt – wil een einde maken aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Voor de varkens staat er veel op het spel, want een kooiverbod zou ook een einde maken aan de verschrikkelijke kraamkooien voor moedervarkens.

Geen gekooide dieren in Europese schappen

Volgens de landbouwcommissie kan het gebruik van kooien geleidelijk worden afgebouwd. Een veehouderij zonder kooien zou dan al mogelijk zijn in 2027. Dit lijkt nog lang te duren, maar er is enige tijd nodig om alle stallen aan te passen. De commissie stelt ook voor om de regels voor import van dierlijke producten te verscherpen. Ook producten van buiten de EU zouden moeten voldoen aan het kooiverbod, zodat het dierenleed zich niet simpelweg naar een ander deel van de wereld kan verplaatsen.

Commissie kan kooiverbod waarmaken

De steun van de landbouwcommissie is weliswaar cruciaal, maar helaas niet de enige benodigde stap voor een Europees kooiverbod. Eerst moet het gehele Europese Parlement nog stemmen over de motie. Als ook het Parlement de motie steunt, dan zet dit druk op de Europese Commissie om de bijbehorende standpunten te vertalen naar wetgeving. Pas dan is het verboden om dieren op te sluiten in krappe kooien, die nauwelijks ruimte bieden voor beweging en natuurlijk gedrag. Wat ons betreft, kan die wetgeving niet snel genoeg komen!    

Het Europees Parlement stemt in juni over de motie voor een kooiverbod. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rond het Europese verbod op kooien? Schrijf je in op de nieuwsbrief!

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog heb ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Hier wil ik een verandering in teweegbrengen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.