Meer dan 15.000 mensen steunen varkensboerin Diana

23 juni 2017
Diana Saaman
Diana Saaman

Meer dan 15.000 mensen steunen scharrelvarkensboerin Diana in de strijd tegen de treiterij. Gisteren hebben we de petitie aangeboden aan de burgemeester van Doetinchem, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering.

Varkenshutjes

Varkensboerin Diana Saaman houdt al vijftien jaar scharrelvarkens. De dieren lopen vrij rond, maar kunnen schuilen in zogenaamde nishutten die op het erf staan. Deze hutjes zijn al vijftien jaar geen probleem voor de gemeente. Maar nu zijn er plannen voor nieuwbouw naast het kleine bedrijf, nota bene op de plaats van twee grote, oude varkensstallen. De gemeente ziet nu in die nieuwbouw een goede aanleiding om de hutten voor de buitenvarkens te verbieden. Dat zou betekenen dat Diana haar bedrijf moet opdoeken.

Kleine varkensboeren treiteren

Het is niet de eerste keer dat een kleine varkensboer grote problemen krijgt. Alsof de overheid niets beters te doen heeft worden in heel Nederland juist de kleine boeren, waar de dieren buiten lopen, belaagd. In Wehl (gemeente Doetinchem), waar Diana haar boerderij heeft, is het CDA-wethouder Lambregts, met de steun van onder andere de VVD, die stennis maakt. Blijkbaar is het de wethouder een doorn in het oog dat varkens zomaar buiten lopen.

Veel handtekeningen voor Diana's scharrelvarkens

15.235 mensen zetten hun handtekening onder de petitie die de gemeente Doetinchem oproept om de varkenshutjes te laten staan waar ze staan en het scharrelbedrijf verder met rust te laten. Medewerker van Varkens in Nood, Frederieke Schouten: “Ik heb de hutjes gezien: ze zijn niet eens 2 meter hoog en bevatten alleen stro. De gemeente doet alsof het stallen zijn die een vergunning nodig hebben en een 'stankcirkel' hebben van 50 meter, zoals elke varkensstal. Pure onzin natuurlijk, voor een hutje waar de varkens alleen maar in slapen. Ze poepen en plassen er juist niet in (varkens zijn heel zindelijk als ze de gelegenheid krijgen), dus een stankcirkel is belachelijk!"

Petitie Diana's scharrelvarkens

Petitie overhandigd

Gisteravond, donderdag 22 juni, hebben we de petitie aangeboden aan burgemeester Mark Bouwmans (VVD). Hij had zich duidelijk in de zaak van Diana verdiept, maar gaf aan dat eerst de rechter zijn oordeel moet vellen. Mocht de rechter Diana geen gelijk geven, dan is het weer aan de gemeente om te bepalen wat te doen. Helaas kon de burgemeester ons daar nog geen beloftes over doen. We hebben laten weten in dat geval opnieuw contact met hem op te nemen.

Dank

Diana is heel blij met zoveel steun. Dankzij de petitie meldde zich ook een advocaat die in haar zaak gelooft en haar verder helpt.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben ook jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)