Minister Schouten: Inspecties op giftige lucht in varkensstallen schieten tekort

inspecties giftige stallucht varkensstallen schieten tekort

Inspectie op giftige lucht in varkensstallen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) schiet tekort. Dat bevestigen antwoorden van minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit op kritische Kamervragen. Metingen van schadelijke gassen worden niet standaard uitgevoerd tijdens welzijnsinspecties. Voortdurend dierenleed is het gevolg.

NVWA grijpt niet in

Tjeerd de Groot (D66) stelde de vragen tijdens een groot Tweede Kamer debat over de NVWA. De reden voor zijn kritiek was ons rapport, waaruit blijkt dat de lucht in stallen vaak zo slecht is dat varkens er ziek van worden. Inspecteurs van de NVWA lijken hier nauwelijks op te controleren. Terwijl er in 2018 een speciale checklist is opgesteld waarmee ze kunnen nagaan of varkens lijden door giftige lucht.

De Groot stelt tijdens het debat dat het lijkt alsof de checklist in de kast stof ligt te verzamelen. Hoe kan anders verklaard worden dat er tijdens alle welzijnsinspecties vorig jaar niet één keer sprake was van schadelijke stallucht? Gezien de vele varkens met geïrriteerde ogen en ademhalingsproblemen is dit volstrekt onwaarschijnlijk.

Teleurstellende reactie van de minister

Minister Schouten geeft teleurstellende antwoorden. Ze bevestigt dat er in varkensstallen regelmatig te hoge concentraties van giftige gassen gemeten worden. Helaas is dit voor haar geen signaal dat de varkens lijden. Zolang er volgens de inspecteurs van de NVWA geen sprake is van een welzijnsovertreding, vindt de minister ingrijpen onnodig.

Controle op giftige lucht is niet verplicht

Een bijzondere conclusie, omdat minister Schouten ook aangeeft dat gebruik van de checklist voor schadelijke stallucht geheel vrijblijvend is. In plaats van standaard metingen om het welzijn van de varkens te garanderen, mag een inspecteur naar eigen inzicht besluiten of de checklist ingevuld wordt. Deze manier van inspecteren geeft veel ruimte voor ongestraft dierenleed. Als inspectieformulieren niet ingevuld hoeven worden, is het onmogelijk om in te schatten in hoeverre de NVWA haar werk doet.

Bescherming varkens moet beter

De afschuwelijke gevolgen van giftige stallucht zijn bij vele varkens zichtbaar. Het is onbegrijpelijk dat een checklist bedoeld om dit dierenleed te voorkomen, zo vrijblijvend gebruikt mag worden. De NVWA zou de stallucht tijdens iedere inspectie moeten controleren.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.