Varkens hebben geïrriteerde ogen: het gevolg van giftige stallucht

varken met geïrriteerde ogen
Varkens hebben last van geïrriteerde ogen door de lucht in de stal. Toch doet de NVWA niks om de dieren te beschermen.

Varkens staan hun hele leven in afgesloten stallen. Buitenlucht kennen ze niet, ze ademen in de stal veel giftige gassen in. Uit nieuw onderzoek van Varkens in Nood blijkt dat dit hun gezondheid ernstig aantast. Meer dan de helft van de Nederlandse varkens kampt met geïrriteerde ogen – een gevolg van een leven in ziekmakende lucht.

Stallucht mag niet schadelijk zijn

Varkens leven in dichte stallen met vaak gebrekkige ventilatie. Ze staan op roosters boven een put met uitwerpselen, waarin ammoniak ontstaat. Het giftige gas verspreidt zich samen met stofdeeltjes door de hele stal. De lucht die varkens inademen, is dus allesbehalve gezond.

Volgens de Nederlandse wet mogen dieren niet lijden onder giftige stallucht. Het is de taak van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) te controleren of varkens tekenen van ziekte vertonen. Een van die tekenen is oogirritatie. Aan vieze of rode ogen kun je duidelijk zien dat de lucht in de stal al langere tijd schadelijk is voor varkens.

Controle NVWA faalt

Inspectierapporten van de NVWA tonen aan dat er nauwelijks gehandhaafd wordt op ziekmakende stallucht. Volgens de inspecteurs zijn er bij de varkens zelden aanwijzingen voor dierenleed te vinden. Varkens in Nood trekt dit in twijfel en heeft een eigen onderzoek uitgevoerd. Bij meer dan driehonderd varkens van verschillende varkensbedrijven is gecontroleerd op oogirritatie. En wat blijkt? Dit symptoom van ongezonde stallucht komt bij meer dan de helft van de varkens voor.

varken met geïrriteerde ogen
Een varken met geïrriteerde ogen – een gevolg van een leven in ziekmakende lucht.

Miljoenen dieren met klachten

In totaal kwam oogirritatie bij zeventig procent van de varkens voor. Een grote groep varkens vertoonde een zogenaamde traanstreep: een donkere streep onder het oog veroorzaakt door constant tranende ogen. Bij maar liefst een op de drie varkens waren de slijmvliezen van het oog ontstoken. Dat betekent dat jaarlijks meer dan acht miljoen varkens last hebben van rode, branderige ogen. Het is onbegrijpelijk dat de NVWA niet ingrijpt terwijl deze aandoening – waarvoor giftige stallucht een belangrijke oorzaak is – bij zoveel varkens voorkomt. 

Betere inspectie kan varkens beschermen

Het is overduidelijk dat varkens wel degelijk last hebben van geïrriteerde ogen door de lucht in de stal. Toch doet de NVWA niks om de dieren te beschermen. Dit mag niet langer doorgaan! Varkens in Nood roept de Nederlandse overheid op om in te grijpen. Alleen met strengere controle én handhaving kunnen we de varkens beschermen.

Deel dit artikel
Sanne Roelofs

Als bioloog voerde ik vijf jaar lang wetenschappelijk onderzoek uit naar het gedrag en welzijn van varkens in de intensieve varkenshouderij. Dit werk bracht me oog in oog met het dierenleed dat zich op varkensbedrijven afspeelt. Varkens worden behandeld als producten en niet als de slimme, nieuwsgierige levende wezens die ze zijn. Dit wil ik veranderen. Bij Varkens in Nood zet ik me daarom in voor de miljoenen varkens in de Nederlandse vleesindustrie.