Minister Schouten, stop de kooien!

Stop de kooien

Elf organisaties, waaronder Varkens in Nood en Dier&Recht, roepen minister Schouten op zich zowel nationaal als internationaal in te zetten voor een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij. De oproep hoort bij het succesvolle Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’ waarvoor in het afgelopen jaar 1,4 miljoen handtekeningen werden opgehaald. Al deze mensen spreken zich luid en duidelijk uit tegen het houden van dieren in kooien door de vee-industrie. Nu de minister nog!

Een leven achter tralies

Honderden miljoenen productiedieren in de EU slijten hun hele leven achter tralies. Deze extreme opsluiting wordt structureel toegepast op vele verschillende dieren: zeugen worden gedwongen om hun biggen te zogen in kraamkooien, pasgeboren kalfjes staan eenzaam opgesloten in kale hokken, konijnen en kippen kwijnen weg in kleine kooien.

Europese dierenwelzijnscampagne

Samen met meer dan 150 andere organisaties strijdt Varkens in Nood voor een Europees verbod op kooien in de vee-industrie. Daarmee is 'Stop de kooien' – een initiatief van Compassion in World Farming - één van de grootste dierenwelzijnscampagnes ooit. Om ervoor te zorgen dat de Europese Commissie zich over de kwestie gaat buigen, moesten we in één jaar tijd minstens één miljoen handtekeningen ophalen. En dat is gelukt: 1,4 miljoen Europeanen tekenden voor een einde aan kooien!

Record in Nederland

Ook het aantal Nederlandse handtekeningen overtreft alle verwachtingen. Maar liefst 153.958 Nederlanders spraken zich uit tegen kooien. Nooit eerder ontving een Europees burgerinitiatief zoveel Nederlandse handtekeningen, bijna vier keer het benodigde aantal voor een nationaal burgerinitiatief.

Wetgeving tegen kooien

In het najaar wordt het definitieve en gecontroleerde aantal steunbetuigingen overhandigd  aan de Europese Commissie, die is verplicht om daar op te reageren. Het Europees Parlement zal het voorstel vervolgens bespreken. De organisaties benadrukken in de brief aan minister Schouten het belang van Europese wetgeving, om de huidige trend naar een kooivrije veehouderij te versnellen. 

Wreed en onnodig

Maar de Nederlandse overheid hoeft niet op Europese wetgeving te wachten. Daarom vragen wij minister Schouten nu al stappen te nemen en onderzoek te steunen naar de reeds beschikbare alternatieven voor kooien in de veehouderij. Intensieve veehouderij met kooien is onnodig wreed en niet meer van deze tijd. Laten we voor eens en altijd een einde maken aan deze barbaarse praktijken!

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.