Nederlanders kopen steeds meer biologisch vlees

Biologische biggen buiten

Goed nieuws! De omzet van producten met een onafhankelijk keurmerk is in 2016 met 27% gestegen, dat blijkt uit een onderzoek dat naar buiten is gebracht door Het instituut voor marktonderzoek (IRI).

Het gaat om producten met duurzame keurmerken, zoals: ASC, MSC, Beter Leven, Biologisch, Fair Trade/Max Havelaar, Rainforest Alliance, UTZ, Label Rouge en Milieukeur. Met een aandeel aan de totale omzet van supermarkten (zonder discounters) van 12% kunnen duurzame producten nu zeker niet meer als nicheproduct omschreven worden.

De omzet van biologische producten is zelfs zo hoog dat boeren de vraag niet meer aan kunnen, zo meld Trouw. Er komen steeds meer biologisch gecertificeerde bedrijven bij, maar door de verplichte schakeljaren kan de sector niet zo snel op de groei reageren als nodig is om aan de vraag te voldoen.

Vooral het Beter Leven keurmerk heeft een sprong van 53% gemaakt ten opzichte van het jaar daarvoor. Hierdoor heeft het Beter Leven keurmerk de grootste omzet van alle duurzame keurmerken. Het is hoog tijd voor de gangbare landbouw om in te zien dat een meer diervriendelijke veehouderij de toekomst heeft.

Deel dit artikel