Nieuw onderzoek: Afleidingsmateriaal varkens krijgt dikke onvoldoende

26 februari 2018
Afleidingsmateriaal
Foto: Varkens in Nood/Sabine Grootendorst

Wageningen University & Research vroeg een internationale groep varkensexperts om verschillende soorten afleidingsmateriaal voor varkens te beoordelen. Vrijwel alle materialen die in Nederland worden gebruikt, scoren een dikke onvoldoende!

Varkens vervelen zich dood

Varkens zijn slimme, nieuwsgierige dieren met een enorme behoefte aan wroeten en onderzoeken. Helaas: in hun betonnen stal vind je geen stro of hooi, maar een metalen ketting met een harde plastic bal of een stukje pvc. De varkens worden gek van verveling en bijten uit frustratie vaak in elkaars staarten en oren.

Nederland overtreedt de Europese wet

Al sinds 1991 moet er volgens de Europese wet wroetbaar, bijtbaar, eetbaar en afbreekbaar afleidingsmateriaal aanwezig zijn in stallen. Maar de vee-industrie weigert structureel om in die behoefte te voorzien. Europa heeft Nederland hiervoor al diverse keren op de vingers getikt. Varkens in Nood riep minister Schouten in 2018 middels een brandbrief op om haast te maken met goed afleidingsmateriaal voor varkens.

Nieuw onderzoek onder experts

Nieuw onderzoek van onderzoeker Bracke uit Wageningen toont aan dat het huidige materiaal volledig ongeschikt is voor varkens. Een grote groep experts op het gebied van varkenswelzijn beoordeelden verschillende materialen met een rapportcijfer tussen 0 en 10. Wat blijkt? Alle onnatuurlijke materialen kregen een onvoldoende! In de meeste Nederlandse varkenshokken hangt een korte ketting met of zonder harde bal, dit werd beoordeeld met een 3. En daar moeten de meeste varkens het dan maar mee doen.

Vertakte ketting iets beter

Een vertakte ketting waar meerdere varkens tegelijk op kunnen kauwen kwam bij dit recente onderzoek redelijk goed uit de test met het cijfer 5. De schakels liggen op de grond en de varkens zijn er aardig druk mee, zoals de video ook laat zien. Ook voor varkens in het stro is het een goede toevoeging.

Stro of hooi nodig!

Maar daarnaast hebben varkens natuurlijk recht op écht goed afleidingsmateriaal. Natuurlijk materiaal zoals hooi of stro is nog steeds het meest geschikt en het wordt tijd dat alle Nederlandse varkens dat krijgen! De vertakte ketting kan daarop nog een mooie aanvulling zijn, maar kan op zichzelf nooit voldoen aan de behoefte van de varkens. En dus ook niet aan de wet.

Wie deze treurige video bekijkt, snapt dat er méér nodig is in een varkensleven.

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)