Nieuw wapen in de strijd tegen kreupelheid

15 juli 2016
Kreupel varken

Kreupelheid is een groot gezondheidsprobleem voor Nederlandse varkens; daar zorgen hun zware gewicht en de vaak gladde stalvloeren wel voor. Wetenschapster Ellen Meijer, die op het onderwerp afstudeerde, gooit een nieuw wapen in de strijd tegen het probleem: een drukmat.

Sensoren

Dat zit zo: in de drukmat wordt een groot aantal sensoren geplaatst, die samen heel gedetailleerde informatie geven over de belasting. "Door de belasting van de poten onderling te vergelijken, kunnen we meten of en hoe erg een poot wordt ontzien”, zegt Meijer in vakblad Agriholland. "Dit wordt uitgedrukt in een getal: de asymmetrie-index. Gezonde, groeiende varkens vertonen een stabiele asymmetrie-index in de tijd. Kreupele varkens belasten hun poten echter asymmetrisch. Daardoor kunnen we ze onderscheiden van gezonde dieren.”

Nauwkeurig

Tot nu toe werd kreupelheid met het oog vastgesteld. De drukmat heeft als voordeel dat hij veel nauwkeuriger en objectiever is, wat het makkelijker maakt om een optimale behandeling te geven. Goed nieuws dus, al zou het natuurlijk nog veel beter zijn om de omstandigheden waaronder varkens leven drastisch te verbeteren. 

Deel dit artikel

Oh nee, een pop-up!

Geloof ons, wij houden er ook niet van.
Maar als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties.

Dertien miljoen varkens in de intensieve veehouderij hebben ook jouw hulp nodig.

Ja, ik help de varkens

Nee, bedankt (ik ben al donateur)