Nieuwe campagne over het afbranden van krulstaarten

biggen met afgebrandde staarten
Het is ronduit bizar dat er lichaamsdelen worden geamputeerd zodat varkens kunnen worden opgesloten in ongeschikte stallen.
Varkens in Nood wil dat supermarkten alleen nog vlees verkopen van varkens mét krulstaarten. Met onze nieuwe voorlichtingscampagne informeren we consumenten dat vrijwel al het vlees in de supermarkt afkomstig is van verminkte varkens zonder staart.
 
Een varken zoals we die kennen uit kinderboeken en films is vrijwel niet te vinden in Nederland. Bij 99% van alle varkens wordt de karakteristieke krulstaart op jonge leeftijd afgebrand. Dat is al meer dan 30 jaar verboden maar het wordt nog steeds gedoogd.
 

Afbranden tegen staartbijten

Europese richtlijnen verbieden het routinematig afbranden van biggenstaarten al sinds 1991. De pijnlijke ingreep is alleen toegestaan als uiterste redmiddel tegen staartbijten. Dat staartbijten is vrijwel altijd een gevolg van slechte leefomstandigheden. In de intensieve veehouderij leven varkens in krappe hokken zonder afleiding, daglicht en frisse lucht. Uit verveling en frustratie bijten de gestreste varkens in elkaars staarten, met open wonden en ontstekingen tot gevolg.
 
Staartbijten komt bijna niet voor onder varkens met een betere huisvesting. Dieren die genoeg ruimte en afleiding krijgen met voldoende daglicht en frisse lucht, bijten niet in elkaars staarten. Zo heeft alleen het verstrekken van stro al een aanzienlijk rustgevende werking op varkens. Maar het verbeteren van stallen kost geld, en daarmee zou de kostprijs van varkensvlees iets stijgen. Supermarkten en consumenten lijken vooralsnog niet warm te lopen voor iets duurder varkensvlees.
 

Goedkoop varkensvlees

Onze samenleving heeft varkens gereduceerd tot goedkope producten. Ze zouden in eerste instantie een leven moeten krijgen dat past bij het dier. Het is ronduit bizar dat we nu lichaamsdelen moeten amputeren zodat we varkens kunnen opsluiten in ongeschikte stallen.
 
Deel dit artikel