Petitie 'Stop de Chinese varkenshorror' aangeboden aan Tweede Kamer

Aanbieden petitie
Frank Futselaar (SP), Esther Ouwehand (PvdD), Pia Dijkstra (D66) en Bram van Oijk (GL) nemen de petitie in ontvangst.

Vandaag overhandigden wij de 42.627 handtekeningen die we ophaalden met onze petitie ‘Stop de Chinese varkenshorror’ aan de Tweede Kamer. Dit grote aantal handtekeningen helpt ons meer aandacht te vragen voor de grootschalige uitbraak van varkenspest in China, waarbij tientallen miljoenen varkens op zeer wrede wijze worden gedood.

Kamerleden van GroenLinks, D66, SP en PvdD namen de handtekeningen in ontvangst. In onze petitie roepen wij de minister van Buitenlandse Zaken op deze crisis te bespreken met China. Op vreselijke beelden is te zien dat de Chinese overheid “deze grootste uitbraak van een dierziekte ooit” totaal niet onder controle heeft. Varkens worden levend verbrand of levend begraven. Dit betekent niet alleen onnoemelijk veel leed voor de varkens, maar gaat ook regelrecht in tegen de afspraken van de werelddierenrechtenorganisatie OIE.

Geen economische kans

Mede door deze volstrekt onverantwoorde ruimingsmethodes raast het virus op dit moment rond en zijn er steeds meer besmettingen in Zuidoost-Azië, maar ook Europa. De wereld is geschrokken, maar lijkt zich nog steeds meer zorgen te maken over de economische consequenties dan over het leed dat de varkens moeten ondergaan. In Nederland is de Producten Organisatie Varkenshouderij (POV) dan ook blij met dit drama: “We zijn erg blij met de hoge prijzen. Er zijn nog gaten te vullen van de voorgaande jaren waarin het minder ging”, aldus een bestuurslid van de POV.

Vaccin nodig

Inmiddels lijkt de helft van de Chinese varkensstapel te zijn uitgeroeid. Ook in Laos, Cambodja, Vietnam en Zuid-Korea zijn er recent nieuwe uitbraken geweest. Honderden miljoenen varkens worden nu geruimd in wanhopige pogingen om het verspreiden van de ziekte nog te stoppen, maar het lijkt allemaal niets te helpen. Het massaal doodmaken van dieren kán niet de oplossing zijn. Er moet veel harder gewerkt worden om de dieren te kunnen beschermen tegen de ziekte door middel van een vaccin, zo schreven wij ook in Trouw. Internationale samenwerking is hard nodig om dit voor elkaar te krijgen.

Echt hoge prijs

Totdat het zover is, wil Varkens in Nood dat internationale waarnemers toezicht houden op de ruimingen in China. Bij deze vreselijke tragedie moet onze aandacht allereerst uitgaan naar de hardst getroffenen, de varkens. Daarom moeten we ons richten op de ontwikkeling van een vaccin. Als we dit virus niet kunnen stoppen, kan de Afrikaanse varkenspest zomaar eens in Nederland komen. De vraag is of de POV dan nog steeds blij is met de “hoge prijzen.”

Deel dit artikel
Frederieke Schouten

Als veearts werkte ik zeven jaar lang tussen de varkens in de intensieve veehouderij. Ik werd daar dagelijks geconfronteerd met structurele misstanden en schrijnend dierenleed. Toen ik inzag dat ik als veearts te weinig kon doen voor de varkens maakte ik de overstap naar Varkens in Nood. Nu ben ik directeur van dierenrechtenorganisaties Varkens in Nood en Dier&Recht en probeer ik als actievoerder het welzijn van miljoenen varkens in Nederland te verbeteren.